Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Protest mot homo-vigslar

Protesterande präst vägrar viga

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 06.01
Därför vill prästen inte längre viga
(0:26 min)
Prästen Håkan Sunnliden i Värnamo avsäger sig vigselrätten efter beslutet om samkönade äktenskap. Foto: Mattias Sundler / P4 Jönköping, SR

Som första präst i länet vill nu Håkan Sunnliden från Värnamo avsäga sig vigselrätten i Svenska kyrkan. Det här som en protest mot Svenska kyrkans beslut att godkänna samkönade vigslar.

- Det kyrkan gjort är att man gått efter staten så nu måste kyrkan också undervisa om att ett äktenskap kan vara mellan två män eller två kvinnor. Då har man ju lämnat det som är kristet, säger Håkan Sunnliden.

Håkan Sunnlidens åsikter om samkönade vigslar är välkänd i Värnamo-trakten och det var också han som utsattes för en falsk vigselannons med ett samkönat par i lokaltidningen förra året.

Håkan sitter också med i Svenska kyrkans högsta beslutade instans Kyrkomötet och var en av de kyrkopolitiker som fick flest kryss i Växjö stift vid det senaste valet.

Att en präst avsäger sig vigselrätten tillhör inte vanligheten, hittills har fyra präster gjort det i landet uppger Kammarkollegiet. Förutom Håkan Sunnliden har tre präster i Göteborg gjort likadant och där blev det till slut inga sanktioner utan bara allvarlig kritik.

Fler präster står i tur att göra likadant tror Håkan Sunnliden.

- Det var ju 800 som protesterade innan beslutet. Jag kan tänka mig att fler följer efter, säger Håkan Sunnliden.

I Växjö stift har biskopen Jan-Olof Johansson nu yttrat sig till Kammarkollegiet där han motsätter sig att vigselrätten återkallas för Håkan Sunnliden. Men det formella beslutet hur man ska hantera frågan tas vid nästa sammanträde.

Även Håkan Sunnlidens arbetsgivare, kyrkonämnden i Värnamo, ska säga sitt i frågan.

Kamamarkollegiet tar upp frågan den 9 mars. Domkapitlet har möte den 18 mars.

Fråga

Fakta: Samkönad vigsel

Efter Kyrkomötets beslut är det från 1 november 2009 möjligt att ingå kyrklig samkönad vigsel. Beslutet innebär samtidigt att ingen enskild präst har skyldighet att förätta samkönad vigsel.

Håkans brev till Kammarkollegiet

Regeringen beslutade den 1 april år 2009 om könsneutral vigsel. Det är ingenting att säga om.

Mitt problem uppstod när Svenska kyrkan bejakar denna ordning genom att kollektivt ansöka om vigselrätt för sina präster samt ändra ordningen för vigsel i Kyrkohandboken.

Genom denna anpassning fortsätter Svenska kyrkan sin myndighetsutövning som om ingenting har hänt. Dessutom har Svenska kyrkan därigenom ändrat på förutsättningarna för äktenskap och en mängd frågor främst av teologisk art uppstår. Det är frågor som rör den kyrkliga demokratin, Svenska kyrkans lära, de ekumeniska relationerna, församlingarnas pastoraler för att inte tala om prästens egen identitet.

Det här är inte platsen att diskutera dessa frågor, men kampen för att få tillstånd ett civiläktenskap skilt från det kyrkliga äktenskapet har börjat och kommer förhoppningsvis att fortgå tills målet är uppnått. Den allmänneliga kyrkan tror på äktenskapet som ett livslångt förbund mellan man och kvinna. Detta äktenskap är instiftat av Gud med avgörande betydelse för identitetsskapande, normbildning, hälsa och välmående. Den utveckling som ägt rum under 1900-talet har emellertid tagit andra vägar. Jag beklagar djupt att Svenska kyrkan låter sig ledas på dessa vägar och vill på intet sätt medverka till denna utveckling. Jag önskar därför att kammarkollegiet prövar och beslutar att mitt vigselförordnande återkallas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".