Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Näringsliv

Fler samarbetar för billigare el

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 15.44
E-kraft satsar många miljoner på vatten- och vindkraft. Foto Scanpix.

Den bistra vintern med extremt dyr el har inneburit att antalet företag som anslutit sig till det så kallade E-kraftprojektet har fördubblats.

Syftet är att minska energikostnaderna genom att företagen tillsammans ska producera egen el och sedan december har nu antalet anslutna företag ökat från drygt 20 till 40.

Projektledaren Anders Axelsson från Smålandsstenar säger till P4 Jönköping att responsen bland företagen varit över förväntan och att det nu inte bara är företag i Jönköpings län som blir medlemmar.

Inom kort ska man börja investera runt 200 miljoner kronor i vatten- och vindkraftsanläggningar vilket ska kunna sänka elkostnaderna för företagen från drygt 40-50 öre kilowattimmen idag till runt 10 öre när anläggningarna är igång vid årets slut.

Fakta: E-kraft

Hösten 2008 bestämde vi oss för att starta upp ett nätverk för företag, med en gemensam målsättning att genom sann Gnosjöanda, samarbeta och börja producera egen el. 
Det krävs stora investeringar för att producera kraft. Under 2009 utvidgades nätverket och vi blev tillräckligt många för att klara av finansieringen. Under 2010 har vi undersökt möjliga satsningar och har nu ett antal investeringsobjekt som vi jobbar med.
Den 2 november 2010 bildade vi ett gemensamt kraftbolag som kan börja agera. Målsättningen är att få igång vår första produktion av egen el redan under 2011. Samtidig är vi väl medvetna om att det kan ta längre tid. Det här är en långsiktig satsning för att nå en slutgiltig lösning på problemet med stigande elpriser.
(från: e-kraft.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".