Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Efter språkbråket: Backar från regler

Uppdaterat tisdag 8 mars 2011 kl 15.32
Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 06.40
Facket: "En kakofoni där ingen får lugn och ro”
(2:17 min)
Ordningsreglerna tillåter inga andra språk utöver svenska i företaget Keolis bussar eller lokaler. Foto: Clarence Hansson/Sveriges Radio.

Företaget Keolis, som tar över busstrafiken i Jönköping i sommar, förbjuder busschaufförerna att prata på något annat språk än svenska. Nu har dock företagets ledning stoppat reglerna.

Förbudet gäller både i bussar och i lunchrum.

Mats Freding är områdeschef på Keolis i Jönköping, och han säger att reglerna är till för att det INTE ska uppstå diskriminering på arbetsplatsen.

- För att alla ska kunna delta i gemenskapen på arbetsplatsen måste alla förstå varandra. Ytterst kan man få sparken om man inte följer ordningsreglerna, säger han.

När Keolis tar över busstrafiken i sommar,  efter Arriva,  så får alla busschaufförerna ha kvar sitt jobb men de måste skriva på att de förstår och kommer att följa de ordningsregler som det nya företaget har.

En av ordningsreglerna handlar om att busschaufförerna inte får prata med sina kollegor på något annat språk än svenska i Keolis lokaler och bussar.

Ordningsreglerna är helt i sin ordning, tycker också fackförbundet Kommunal. Fackordförande Thor Tärnbring tycker att bussförarna bara bör prata svenska med varandra eftersom det är ett stort problem när många språk blandas, speciellt i matsalen.

- Det blir ett kakafoni när fyra fem språk blandas och ingen får lugn och ro, det blir ett gytter av alltihop, säger han.

- Det kan väl hända när man pratar svenska också, det har väl inget med språket att göra mer med ton och ljudnivå?

 - Kommer man från utlandet kanske man är van vid lite yvigare svängar. Ta en italienare till exempel pratar högt och vitt och brett och då blir det mer störande, säger Thor Tärnbring.

Att busschaufförerna riskerar att få sparken när de pratar sitt eget språk på kafferasten är något som upprör riksdagsledamoten och socialdemokraten Peter Persson.

- Varför skulle man inte kunna få tilltala varandra på ett annat språk utanför situtationen? Det är för mig obegripligt, säger han.

Att Keolis vill att alla deras busschaufförer ska prata svenska med varandra under lunchrasten, för att förhindra diskriminering tycker diskrimineringsombudsmannen, DO, verkar underligt.

- Det låter som en konstig policy, tvivelaktig. Anmäls det här kommer vi granska det, säger Lars Thornberg, DO.

Lokalt ser alltså facket, genom Thor Tärnbring, inte att det är några problem med sådana här regler, men att en representant för Kommunal resonerar så uppskattas inte från centralt fackligt håll.

– Jag tycker inte det låter bra att en facklig företrädare säger så. Är det nu så att vi ställe oss bakom en policy som upplevs som kränkande för våra medlemmar så känns det inte alls bra. Vi ska titta på vad det handlar om säger Lenita Granlund som är avtalssekreterare i Kommunal centralt.

Nu ska fackförbundet centralt kontakta lokalavdelningen i Jönköping för att titta närmare på vad som egentligen har hänt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".