Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Resursskolorna

(S) vill skjuta på nedläggningen

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 15.21
Magnus Rydh (s): ”Det är för kort om tid”
(1:54 min)
Socialdemokraterna i Jönköping (fr.v) Magnus Rydh gruppledare, kommunalrådet Ilan De Basso och Anna Karlsson ledamot i BU vill att förslaget om resurskolorna skjuts fram ett år till hösten 2012.

Det omdiskuterade förslaget att resursskolorna för barn med särskilda behov i Jönköpings kommun ska läggas ned och ersättas av nya områdesskolor med färre platser, måste skjutas fram till hösten 2012. Det menar nu Socialdemokraterna i Jönköping som anser att hela processen gått för fort.

– För vår del handlar det om att säkra att skolorna har organisationen och kompetensen för att möta förändringen, säger Magnus Rydh, är andre vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Förslaget innebär att de nuvarande resursskolorna, där barn som behöver hjälp på grund av exempelvis ett funktionshinder, ska läggas ned. Istället ska de ersättas av tre områdesskolor med färre platser och där eleverna i större utsträckning än tidigare ska gå i vanliga skolor och få utökat stöd av psykologer och specialpedagoger.  Det ska även bli ett utökat samarbete mellan landsting, skola och socialtjänst runt de här eleverna. Men trots att det tidigare funnits en politisk enighet kring förslaget så väljer nu Socialdemokraterna att backa efter kritiken.

– Efter reaktioner från föräldrar och synpunkter från personal som arbetar med de här barnen har vi förstått att man inte hinner med att förbereda sig för den här förändringen, säger Magnus Rydh. 

Socialdemokraterna vill alltså markera att det inte är rimligt att genomföra förändringarna redan till hösten eftersom skolorna behöver mer tid på sig att anpassa sig till förändringarna.

– Jag är rädd för att det blir en viss mått av chansning. 

Det slutgiltiga beslutet om resursskolorna har skjutits fram till den 22 mars eftersom de fackliga förhandlingarna inte är klara än men Anne-Marie Grennhag moderat ordförande i barn- och utbildningsnämnden räknar trots kritiken med att den nya organisationen sjösätts i höst.

– Förslaget ligger att det ska införas till hösten 2011, konstaterar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".