Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping län

Farligt i skolan - ökad risk vid brand

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 06.00
Skolelev: ”Det kan ju vara farligt”
(2:16 min)
1 av 3
Många kommuner får flera anmärkningar i skolornas brandskydd. Foto Peter Jernberg/Sveriges Radio.
2 av 3
Klicka för grafik - brister i brandsäkerhet
3 av 3
Brandingenjör Samuel Nyström inspekterar en brandpost tillsammans med Attarpsskolans vaktmästare Jimmy Eriksson. Foto Peter Jernberg/Sveriges Radio.

Skolorna har ofta sådana brister i brandskyddet att det skulle kunna gå riktigt illa vid en brand. Var tredje skola hade till exempel brister i brandlarmet och många har dåliga utrymningsvägar.

Det visar räddningstjänsternas tillsyner från de senaste åren.

Ofta beror det på skadegörelse, säger Jimmy Eriksson som är vaktmästare på Attarpsskolan utanför Jönköping.

– Som du ser har jag plåtskåp, det är mest för att då får brandsläckaren vara ifred. Om den hänger synlig är det lätt att rycka den lilla sprinten säger Jimmy Eriksson som säger att det är svårt att undvika skadegörelse när man har 300-400 elever på en skola.

På Attparsskolan i Bankeryd har man fått sätta galler över utrymningsskyltarna och skåp för brandsläckarna för att hndra att de förstörs.

Men bristerna på skolorna i Jönköpings län handlar också om möbler som står ivägen för nödutgångar, larm som inte hörs överallt, nödutgångar som är låsta och om att för många barn vistas i lokalerna.

Nyheterna har gått igenom protokoll från de här tillsynerna från över 180 skolor i Jönköpings län sedan 2005. Vid hela 85 procent av tillsynerna hittade räddningstjänsten brister - allt från mindre formalia till brister som skulle kunna sätta liv på spel om det började brinna.

– Fungerar inte släckaren den gången du behöver den så kan det ju vara avgörande för om en brand kan släckas i ett tidigt skede eller om man får en alldeles för stor brand som inte sedan kan hanteras på ett smidigt sätt säger brandingenjör Samuel Nyström.

Det är också stora skillnader mellan kommunerna när det gäller brister i brandskyddet, visar vår genomgång. Det är bara i Jönköping, Nässjö och Vetlanda där vi hittar skolor som klarat sig helt undan anmärkningar vid senaste kontrollen. I länets övriga tio kommuner får alltså alla besökta skolor anmärkningar.

Var tredje skola fick anmärkningar på sina brandlarm och ännu fler hade brister när det gällde utrymningsvägar och skyltning.

Det här är något som högstadieeleverna vi träffade på i Bankeryd tycker är alldeles för dåligt.

Det är ju inte bra. Det kan ju vara farligt för om det börjar brinna är det ju kört.

Det borde de ju förbättra då.

Brandskyddet på Attarpsskolan, som vi besökte, fungerar i dag bra tycker räddningstjänsten - det eftersom vaktmästaren på skolan tagit över en stor del av kontroll och ansvar. Skolorna får allt mer eget ansvar och sedan kommer räddningstjänsten och kontrollerar att skolan gör det de ska Det minskar antalet brister, säger Samuel Nyström som är brandingenjör i Jönköping.

– Sedan ett antal år tillbaka så jobbar man i skolorna själva på ett systematiskt sätt, det som är bra är att vi kunnat konstatera att de här bristerna blir färre. Det är i alla fall vår erfarenhet i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".