Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköpingsvision

Nya Jönköping tar form

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 15.32
Kommunalråd: ”Får in mycket kloka synpunkter”
(2:03 min)
1 av 3
Södra Munksjö. Skiss Jönköpings kommun. Klicka för större bild.
2 av 3
Ann-Mari Nilsson. Foto Tommy Nilsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Elin Lagerqvist. Foto Tommy Nilsson/Sveriges Radio.

En ny station för höghastihetståg, spårvagnstrafik och en ny bro över Munksjön. Nu tar planerna för södra Munksjön i Jönköping form och presenteras i en utställning.

Idag startar utställningen med planer på en helt ny del av Jönköping, söder om Munksjön. Den innefattar alltså bland annat en ny station för höghastighetståg, spårvagnstrafik och en andra bro över Munksjön.

– Vi har inte lagt fram ett förslag om att vi ska bygga en bro, men vi tror att det i en framtid kan bli nödvändigt för att klara helheten och klara trafiksituationen. Därför vill vi se till att vi har reservat för brofästen på båda sidor så vi inte bygger bort den möjligheten säger Ann-Mari Nilsson (C), kommunalråd i Jönköping.

Nu har Jönköpings kommun lagt fram ett förslag till ramprogram för södra Munksjön. Det innebär att man kan komma och titta på en utställning där man, med texter och illustrationer, visar ett framtida Jönköping söder om Munksjön.

En ytterligare Munksjöbro är bara en del av visionen. På området, som täcker drygt 300 hektar, finns idag flera olika verksamheter - bland annat Munksjöfabriken. Anne-Mari Nilsson, som är centerpartistiskt kommunalråd i Jönköpings kommun, ser inga problem med att flytta på den befintliga verksamheten.

– Det här är också en successiv omvandling av ett område och det rör ju på sig i det området redan. Det finns verksamheter som långsiktigt kanske inte har sin bästa placering här och då är det viktigt att vi från kommunens sida är aktiva och medverkar och skapar möjligheter för bättre placering av en del verksamheter.

Även oppositionen är med på noterna i det här förslaget och Elin Lagerqvist, som är socialdemokratiskt kommunalråd i Jönköpings kommun, tror på en förvandling av området kring södra Munksjön.

– Vi är eniga om var vi ska ha bostäder, var vi sak ha industrimark och var vi ska ha handel. Sedan kan vi ha olika åsikter om innehållsfrågor, men det kommer vi till senare i processen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".