Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Värnamo

Kommunstyrelsen erkänner fel

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 14.24
Karin Malmsten rapporterar
(1:45 min)
Studentbostäderna i Värnamo. Foto: Karin Malmsten/SR

Kommunstyrelsen i Värnamo skriver i ett svar till kommunenes revisorer att man vet att man gjorde fel vid bygget av Studentbostäderna i Värnamo. Man poängterar också att felen åtgärdades så fort man upptäckte dem. Samtidigt väljer de att skjuta på sitt svar en vecka när det gäller om det har begåtts något brott eller inte.

Det var hösten 2008 som det var akut brist på studentbostäder i Värnamo, en del studenter fick till- och med bo på Stadshotellet. Hastigt beslutades att köpa in två fastigheter och bygga om dem till studentbostäder på Jönköpingsvägen. Och i efterhand har kritiken varit vass. Det gick för fort, det gjordes fel när det blev så bråttom och dessutom blev det bra mycket dyrare än planerat, är en del av den kritik som framförts.

En enig kommunstyrelse säger i sitt svar till kommunrevisionen, att de tar kritiken på största allvar. Samtidigt konstaterar de att kommunfullmäktige redan har beviljat ansvarsfrihet för 2008.

Kommunstyrelsen pekar på att både de själva och tjänstemännen upptäckte felen och därför redan innan revisorerna ställde frågor ändrade på bland annat upphandling, attestering av räkningar och projektstyrning för att undvika att det händer fler gånger att fakturor betalas ut dubbelt.

Om just den uppmärksammade dubbelfakturan, dvs. att byggaren av studentbostäderna skickade faktura två gånger på 2,7 miljoner, och fick betalt av kommunen två gånger för samma arbete, säger kommunstyrelsen:

"Det var ett allvarligt fel som upptäcktes i kommunens egen genomgång inför slutredovisningen.

Kommunstyrelsen ser mycket allvarligt på det inträffade. Att det varit svårt att upptäcka en dubbelfakturering av det här slaget är ingen ursäkt och kommunstyrelsen har vidtagit åtgärder för att det inte ska upprepas."

Kommunstyrelsen gör också bedömningen att ekonomichef och kommunchef inte gjort något fel när de gjort upp en räntefri avbetalningsplan med företaget på sju år tills de 2,7 miljonerna är betalda tillbaks. Detta för att säkra att kommunen får igen pengarna överhuvudtaget.

När det gäller frågan om det gjorts något brottsligt av förmögenhetsrättslig karaktär, som det står i en senare skrivelse från kommunrevisionen, så väntar kommunstyrelsen i Värnamo till tisdagen efter påsk med sitt svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".