Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler barn smittas av RS-virus "En livsfarlig sjukdom"

Publicerat fredag 22 april 2011 kl 08.37
1 av 2
Foto Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 2
Peter Iveroth. Foto Johan Werner/Pressbild.

Ovanligt många småbarn har smittats av RS-viruset, ett virus som kan vara dödligt för spädbarn.

– Framför allt sista perioden har vi haft ett ökat antal RS-virusfall. Den här säsongen har varit svårare än andra säsonger säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Är det farligt för dem?

– Ja det är absolut en livsfarlig sjukdom för de här små barnen. Det värsta är att det oftast kan drabba små barn som ligger på intensivvården, neonantalvården.

RS-viruset är ett virus som drabbar framförallt små och nyfödda barn.

De nyfödda barnen som drabbas av viruset får bland annat svårt att andas och hög feber, som kan i värsta fall leda till döden.

På Länssjukhuset Ryhov i Jönköping känner man av att fler spädbarn kommer in och har drabbats av RS viruset och konsekvensen av det är att det ökar trycket på sjukvården.

– Det innebär att det är svårt framför allt för sjukvården med de här barnen och det är svårt för barnen förstås och det kan bli ökad sjuklighet säger Iveroth.

RS-viruset är ett virus som lätt smittar därför uppmanar smittskyddsläkaren Peter Iveroth föräldrar att tänka bland annat på sin egen handhygien.

– Det är ju så att det smittar förstås så man ska tänka på handhygien och man ska tänka på att inte utsätta nyfödda barn för mycket med andra barn som är förkylda och har luftvägsinfektioner säger Iveroth.

Fakta: RS-viruset

RS-virusinfektioner är vanliga hos både barn och vuxna, särskilt under vinterhalvåret. De är mycket smittsamma och sprids bland annat genom direktkontakt, hosta och nysningar. Vuxna och äldre barn som smittas får oftast vanliga förkylningssymtom, men spädbarn och riktigt gamla människor som smittas kan få svårare besvär och behöver ibland sjukhusvård.
Karakteristiskt för RS-virus hos barn är hosta och snuva med segt slem.

Symtom

Inledningsvis brukar RS-virus ge vanliga förkylningsbesvär som:

  • snuva
  • hosta
  • lätt feber
  • irriterade ögon
  • öronvärk.

Blir infektionen allvarligare kan barnet få:

  • Mer ansträngd hosta.
  • Svårare att andas. Andningen kan vara väsande, pipande och smärtsam.

Spädbarn kan få andningsuppehåll.

Källa: Sjukvårdsupplysningen #link=259352#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".