Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gislaved

Alkohol såldes olagligt på Isaberg

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 06.59
"Det finns anledning att misstänka brott"
(2:04 min)
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 2
Monica Svensson

Det har sålts alkohol olagligt på skidanläggningen i Isaberg. Det anser Gislaveds kommun som lämnat över fallet till polisen, som nu ska granska ägaren, stiftelsen Isabergstoppen.

Det var vid en tillsyn som gjordes av kommunens alkoholhandläggare som bristerna avslöjades.

– Vi har anledning att tro att man brutit mot alkohollagen, säger Monica Svensson som är socialchef i Gislaveds kommun.

Det är i Toppstugans restaurang på en av södra Sveriges mest populära skidanläggningar som det sålts alkohol olagligt - kanske så långt tillbaka som sex år, enligt kommunen. Stiftelsen Isabergstoppen äger lokalerna men har i sin tur anlitat en cateringfirma. Det är här det blivit fel enligt kommunens alkoholhandläggare som gjorde en tillsyn i februari.

Lagen säger att det är den som driver restaurangen som ska ha alkoholtillståndet. Eftersom det är stiftelsens organisationsnummer som står på kvittona - och alla fakturor betalats av dem - så är det också stiftelsen som ska ha tillståndet, menar kommunen. Men så har det inte varit. Tillståndet har istället getts till cateringfirman och det är emot lagen, menar socialchef Monica Svensson.

– Utredningen har kommit fram till att det är Isabergstoppen som driver restaurangen, säger hon.

Men bristerna slutar inte där. När kommunen gjorde tillsynen visade det sig också att det stod personal i restaurangen som inte hade rätt att sälja alkohol. Det här kan få allvarliga påföljder för stiftelsen. Straffet för brott mot alkohollagen kan bli böter eller fängelse i fyra år om brottet är grovt.

Cateringfirman vill inte ställa upp på en intervju men säger att det är de som drivit restaurangen mellan 2004 och 2010. Det är bland annat Gislaved och Gnosjö kommuner som står bakom den nu brottsanklagade stiftelsen, men dess vd, Kjell-Åke Gustafsson, tycker inte man gjort något fel och menar tvärt emot kommunen att det är cateringfirman som drivit restaurangen och därmed också ska ha tillståndet.

– Vi har haft ett företag som haft ett uppdragsavtal och drivit restaurangen. De har haft ett serveringstillstånd så jag förstår egentligen inte det här.

Men kan det vara så att det varit fel i flera år?

– Det kan inte jag svara på, det är upp till socialen.

Så stiftelsen har inte brutit mot lagen?

– Nej, det uppfattar jag absolut inte att vi gjort, säger Kjell-Åke Gustafsson som är Isabergstoppens vd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".