Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lasso

Vem tar skräpansvaret

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 15.20
Efter nedskräpningen: ”Det är bedrövligt”
(7:02 min)
1 av 4
Skräpet låg i drivor efter påskhelgen. Foto Elza Zandi/Sveriges Radio.
2 av 4
Lars Bröms, centrumchef A6. Foto Mattias Sundler/Sveriges Radio.
3 av 4
Mattias Johansson, tekniska kontoret. Foto Mattias Sundler/Sveriges Radio.
4 av 4

Efter den kraftiga nedskräpning runtom i Jönköping efter påskhelgens motormässa väcker stor irritation hos Jönköpingsborna.
– Det borde finnas lite mer vett, säger en.

Igår avslutades den stora motormässan på Elmia i Jönköping.

Drygt 75 000 besökare har varit på plats under de fyra dagarna och många har även infört en tradition att samlas på A6 center på påskafton för att festa.

Flera tusen personer uppges ha varit samlade på A6, med följd att parkeringsplatsen i år närmast kunnat liknas vid en soptipp - med mängder av glassplitter, flaskor, burkar och annat skräp.

Nedskräpningen i samband med motormässan i Jönköping har blivit ett allt större problem som många nu tröttnat på.

Frågan är vilket ansvar arrangören har, Stig Sjöberg är en av de som står bakom Custom motorshow.

– Det är väldigt svårt för oss nere på Elmia att vara uppe på A6 och hålla rent efter de som är där. För mig blir det lite långsökt att vi ansvarar för att folk skräpar ner långt från Elmia säger Stig Sjöberg.

Stig Sjöberg har svårt att se vilket ansvar de har för vad som händer utanför Elmiaområdet. Han menar även att många idag åker till just Jönköping och A6 under påskhelgen bara för att just festa och inte gå in på mässan.

Nedskräpningen i samband med motorhelgen har blivit ett allt större problem och i år har det värre än någonsin på A6, där hela parkeringen på 40 000 kvadratmeter var så nedskräpad med glassplitter, burkar, matrester och annat skräp att man tvingades stänga av för att kunna sanera. När besökarna kom på påskdagen var det fortfarande mängder av skräp på parkeringarna, så här reagerade Johan och Maricell som skulle shoppa i söndags.

Det är bedrövligt att se allt skräp. På ett sätt kan man väl förstå det när folk är fulla och inte tänker riktigt klart men det borde finnas lite mer vett.

Det är helt bedrövligt, det är jättetråkigt. Jag frågade flera gånger - "Är det sant..." Man tror inte på det, det är så skitigt.

Jag förstår att de stänger av, det går inte att köra. Det ligger glasflaskor och grejor överallt. Det är inte så kul att köra över, det gjorde jag alldeles nyss.

En som tröttnat på att just lägga ut en massa onödiga pengar på sanering av parkeringen är Lasse Bröms som är centrumchef på A6 Center och som via företaget Newsec är förvaltare av marken runt köpcentrat där parkeringarna ligger.

– Påskdagen var det mest bedrövliga jag sett. Så mycket skit och skräp, däck och fälgar och glas... Man blir bara bedrövad. Det är den absolut värsta dagen-efter-Custom show jag upplevt. Att de kan bete sig så svinaktigt...

Parkeringarna utanför A6 ägs gemensamt via en samfällighet där flera företag nu får stå för saneringsarbetet. Den här gången fick man kalla in extra hjälp för att få ordning på allt skräpet.

– Vi har ju en fastighetsskötare på området men deras utrustning förstördes ju eftersom de fick punktering när de körde på området.

Fastighetsbolaget Newsec, som via Alecta äger A6, har även fastigheter på Solås center och även där fick man nu extra kostnader för saneringsarbetet.

Även om A6 varit värst drabbade av nedskräpningen i år innebär motormässan även att kommunen får kalla in extra personal för få bort allt skräp i de centrala delarna, berättar Mattias Johansson som är verksamhetschef på Tekniska kontoret.

– Vi är fyra personer extra och det är en extra kostnad på 70 000 kronor för den här helgen.

Från arrangörernas sida har man i år försökt hålla kvar mässbesökarna lite längre på Elmiaområdet på just påskafton för att de inte ska bege sig ut på stan och det tror Stig Sjöberg kan vara något som man kommer att satsa vidare på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".