Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ekonomi

Företag tror på medvind - men många mår dåligt

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 15.47
Företagarna: ”Företagare har mått riktigt dåligt”
(1:37 min)
1 av 2
Gårö Plåtprodukter i Gnosjö har nyanställt efter krisen, konstaterar en optimistisk VD Daniel Petersson, som tror på en intensiv höst. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 2
- Många företag vill inte växa förrän lågkonjunkturen ligger längre bort i minnet, för det var jobbigt att avskeda, säger regionchef Frida Boklund på Företagarna. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.

Trots att det är ordentlig vind i seglen för många företag i Jönköpings län finns det de som inte tror de kan växa. Det är inte alls säkert de vill det heller.

Det är fortfarande vind i seglen för småföretagen i länet. Det visar småföretagarbarometern som kom idag. 65 procent av företagen tror på fortsatt uppgång.

Men resten, 35 procent, ser mer pessimistiskt på framtiden och det som kanske är mest förvånande är att många av de företagen faktiskt inte vill växa. Krisen kan vara en förklaring säger regionchef Frida Boklund på Företagarna.

– Man ska inte sticka under stol med att det funnits många företagare som mått väldigt, väldigt dåligt för att man har fått göra sig av med sina arbetskamrater, överhuvud taget att man fått dra ner på sin verksamhet.

Det kan finnas en massa olika anledningar, det kan vara att företaget står inför ett generationsskifte och att man tycker att de nya ägarna ska vara de som får göra framtidsplanerna. Det kan vara att man har krisen 2008 färskt i minne och att man jobbat hårt för att komma igen från den, säger Frida Boklund.

Det småföretagarbarometern mäter två gånger om året sedan över 25 år tillbaks är:

  • Sysselsättning
  • orderingång
  • fakturering

Även om 65 procent av företagen i Jönköpings län är optimistiska om sina möjligheter att växa, finns det alltså de som inte vill växa. Som tycker de har hittat en lagom stor kostym för sitt småföretag.

– Många företag vill inte växa förrän lågkonjunkturen ligger längre bort i minnet, för det var jobbigt att avskeda, säger regionchef Frida Boklund på Företagarna.

Det näst största skälet som hindrar tillväxt är fel kompetens hos de arbetslösa. Många företag har under krisen haft tid att lära sig sina avancerade maskiner bättre och nu krävs det helt enkelt exempelvis bättre datakunskaper för att få jobb.

Det tredje skälet till att tillväxten minskat är höga arbetskostnader. Gårö plåtprodukter i Gnosjö behövde aldrig säga upp någon under krisen, har nu 70 anställda - tio fler än innan lågkonjunkturen - och tänker anställa tre eller fyra ytterligare denna veckan. Daniel Petersson, som är vd och delägare, konstaterar att nu beställs det i mindre mängder och oftare. Lagret rullar inte på lastbilsflak längre mellan avsändare och mottagare. Företagen är tvungna att hålla större lager vilket kräver fler anställda.

– För vår del har det krävts att vi ökar vår arbetsstyrka för att möta våra kunders krav. Själv är jag född optimist och vi lyssnar ju på våra kunder, det talar om att vi kommer få en riktigt spännande höst framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".