Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Myndighet rycker ut efter Kitas-granskningen

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 15.37
Granskningen av Kitas - hela reportaget
(25 min)
Kitas. Foto Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
Det är inte mycket som avslöjar att Kitas har en gymnasieskola i byggnaden. Foto Rebecka Montelius/Sveriges Radio.

Trots att de flesta lärarna på Kitas gymnasium i Jönköping är obehöriga, att eleverna saknar laborationsmöjligheter och det inte ens finns lärare i alla ämnen har skolan kunnat bedriva sin verksamhet i flera år utan att någon myndighet ingripit.

Men efter P4 Jönköpings avslöjande kommer Skolinspektionen nu att akut granska skolan.

– Ja, det låter som en oerhört märklig historia. Det vi kommer att göra är en så kallad riktad tillsyn, för Jönköping står inte på tur på några år än. Får vi signaler så gör vi en riktad tillsyn säger Viveca Serder som är enhetschef på Skolinspektionen.

Viveca Serder skakar på huvudet när hon hör bland annat om alla de tjugo olika lärare som eleverna haft under sina gymnasieår, att de till och med står utan lärare ibland - som nu, då de inte haft en kemilärare på fem månader och inte heller någon lärare i engelska.

Eleverna berättar själva att de fått ta stort ansvar för sin utbildning.

– Vi själva får se till att vi har lärare ibland. Ibland får vi se till att vi får vissa delar i olika kurser, typ labbar eller om vi ska göra något med idrotten. Då har vi fått säga till själva säger en elev.

Det låter som ni får ta mycket ansvar själva?

– Vi måste ta initiativ, det händer inte så mycket annars säger en annan.

När Viveca Serder hör Oscar Äng berätta att natureleverna gjort alla laborationer i fysikkursen under en dag - och att skolan överhuvudtaget inte har något labb samt att rektorn är frisör och kostekonom säger hon att...

"Vi måste titta närmare på det här och väldigt snart".

Kitas gymnasium i Jönköping startade för snart tre år sedan och redan då fanns det brister som de lovade att ändra på inför Skolinspektionen - vid deras hittills enda besök på skolan.

Sedan dess har ingen myndighet kontrollerat skolan utan man har litat på ägaren Carita Seher och hennes familj som sitter i styrelsen.

– Skulle vi vara på alla skolor, eller ha koll på dem hela tiden, så skulle det krävas oerhört mycket personal. Samtidigt måste vi utgå från att vi kan lita på de huvudmännen som startar skolan säger Viveca Serder.

Men när den granskande myndigheten hör eleverna berätta bestämmer hon sig på stående fot för att göra en omedelbar granskning av skolan, något som kallas ett riktat besök.

– Vi rycker ju ut och då går det ju före allt annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".