Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
JÖNKÖPING

Topp-moderat betalar tillbaka arvode

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 16.30
Peter Jernberg rapporter
(1:34 min)
1 av 2
Moderaten Peter Jutterström. Arkivfoto: Peter Jernberg/SR
2 av 2
Kristdemokraten Anders Hulusjö. Arkivfoto: Peter Jernberg

Uppdaterad 19:00
Den moderata toppolitikern Peter Jutterström i Jönköping betalar tillbaka arvoden han har fått ut. Detta efter kritik från både partiet och väljare.
- Peter har sagt att han vill betala tillbaka, säger kommunalråd Mats Green (M).

Enligt våra källor är moderaten Peter Jutterström nu beredd att betala tillbaka arvoden till Jönköpings kommun. Det här efter en mindre väljarstorm men också intern kritik i partiet.

- Det partiet har tittat på är principiella och etiska aspekter. Politik är en förtroendebransch, säger Mats Green

- Det har varit synpunkter inom partiet, säger Mats Green till Nyheterna.

Hur mycket Jutterström ska betala tillbaka har han inte bestämt. Där avvaktar man utredningen från kommunrevisionen som just nu görs.

Peter Jutterström är egenföretagare och det var under förra året som det visade sig att han, bland annat som ordförande i gymnasienämnden, begärt ut ersättning för förlorad arbetsinkomst, trots att det knappt varit någon omsättning alls i hans bolag.

Jutterström försvarade sig, och menade att han inte hunnit med företaget, eftersom de politiska uppdragen tagit för mycket tid.

Anklagelserna riktades även mot kristdemokraten Anders Hulusjö, också han egenföretagare. Totalt handlade det om miljonbelopp.

Kritiken blev hård från väljarna, men även internt inom moderaterna började partikollegor tycka att affären börjat skada även partiet, något som framfördes på ett stort moderatmöte i Örserum tidigare i år.

Just nu granskar kommunrevisionen affären, men Jutterström har undersökt om det är möjligt att betala tillbaka pengarna av rent moraliska skäl. Alltså oavsett om han brutit mot reglerna eller inte. Något som kommunjuristerna också har gett klartecken till.

Peter Jutterström, i dag moderaternas andre man i kommunen, vägrar i dag själv att kommentera: Han hänvisar till information han kommer att ge under onsdagen.

Mats Green är samtidigt kritisk till reglerna kring politiska arvoden som varit desamma sedan 2003.

- Det har varit minst sagt otydligt, säger han.

Anders Hulusjö, efter valet ordförande i kommunfullmäktige, väljer än så länge en annan väg än Jutterström. Han säger till Nyheterna att han bara tänker betala tillbaka om det visar sig att han gjort något formellt fel.

Samtidigt är nu nya hårdare regler på väg fram i Jönköpings kommun, och ett alternativ kan vara att använda sig av den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) för egenföretagare som det finns regler kring.

Hur reglerna ska utformas i framtiden ska stadsdirektör Martin Andreae utreda, men den utredningen avvaktar vad kommunrevisionen kommer fram till.


Arvodesaffären

Toppolitikerna Peter Jutterström (M) och Anders Hulusjö (KD) driver egna bolag, men trots ringa verksamhet i bolagen, har de begärt in ersättning för förlorad arbetsinkomst av kommunen när de jobbat politiskt.
För detta har dom fått mycket kritik och kommunrevisionen startade en utredning om hur arvodena skötts de senaste två mandatperioderna. Samtidigt ska kommunens högsta tjänstemän ta fram nya regler för hur det ska skötas i framtiden.
Peter Jutterström är i dag bland annat ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden samt särskild arvoderad politiker på 60 procent i Rådhuset med ansvar för att samordna kommunalråden. Tidigare var han ordförande för gymnasienämnden och ordförande för den kommunala flygplatsen.
Anders Hulusjö är kommunfullmäktiges ordförande, tidigare ordförande för tekniska nämnden.
De har idag fasta arvoden och har inte i år begärt in någon ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".