Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lasso

Hästmannens hästar far illa igen

Uppdaterat måndag 9 maj 2011 kl 16.04
Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 10.56
Djurskyddshandläggare: ”Det är fruktansvärt”
(5:21 min)
1 av 2
Stig-Anders Svensson tvingades lämna ifrån sig sina hästar. Arkivbild, Håkan Montelius/SR
2 av 2

Den så kallade hästmannens tre ardennerhästar - Linda, Mona och Sally - har inte fått det bättre trots att de placerats på en ny gård.

Sedan hästarna omhändertogs bor de på en gård i Tranåstrakten, men när länsstyrelsens djurskyddsinspektör nyligen gjorde en oanmäld inspektion på gården upptäckte man så allvarliga brister att de nu överväger en åtalsanmälan.

Någon häst hade ett varitgt sår på hoven och var kraftigt halt. De gick dessutom i en hage som var stängslad med taggtråd.

Tidigare har vi rapporterat om att Stig-Anders ardennerhästar var så vanvårdade att han fick djurförbud och tvingades flytta på sina hästar.

Det här var i slutet av september 2010 och nu, sju månader senare, visar det sig att de tre hästarna blir lika dåligt behandlade på den nya gården. Det berättar Emelie Jakobsson, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping.

– De har det väldigt dåligt. Sally hade en sprucken varhärd ovanför hoven och hade väldigt ont. Hon hade svårt att gå och hade väldigt ont.

Han som har hästarna, vad har han gjort åt skadan?

– Han har inte gjort någonting. Han har sett att hästen blivit väldigt halt och att han misstänkte att hästen hade en hovböld men att han inte tillkallat veterinär trots att han sett att hon hade mycket ont. Han använde uttrycket att hon blev mycket bättre när hovbölden sprack.

Vad tänker du kring att det blivit så här?

– Jag tycker det är fruktansvärt att de här hästarna återigen ska utsättas för vanvård av det här slaget, hästar som tidigare har vanvårdats ska då sättas i samma sits igen. Stig-Arne fick ju möjlighet att flytta hästarna till ett ställe han själv valde och vi begärde inte att få veta vart hästarna flyttades. Vad man sett nu är ju... Det är för jäkligt att hästarna ska flyttas från ett dåligt ställe till ett annat säger Emelie Jakobsson.

– Det är nog bland det värsta jag har sett med tanke på att Sally har väldigt ont och att man har sett det men att man valt att ignorera det.

Kan det vara så att det är ni som är lite väl nitiska som går på de här hästarna igen?

– Nej, man ska skydda djur från onödigt lidande. Vanvården de utsatts för av sin tidigare ägare är liknande som den de utsätts för nu.

Mannen som nu har hästarna håller inte med Länsstyrelsen i deras bedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".