Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Fler killar utsätts för övergrepp

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 16.30
Forskare: ”Många konsekvenser av oskydda samlag”
(2:23 min)
1 av 3
Foto Nina Varumo/SvD/Scanpix.
2 av 3
Ronny Heikki Tikkanen, forskare vid Göteborgs Universitet. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio
3 av 3
Jonna Abelsson har också varit med och gjort Sveriges största sexundersökning. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio

Många ungdomar och unga vuxna struntar i att använda kondom. En stor del av dem har också varit utsatta för sexuella handlignar mot sin vilja.

Det är en del av resultatet som kommit fram i Sveriges största studie om sexuella handlingar, som idag presenterades på Högskolan i Jönköping.

Ronny Heikki Tikkanen är en av forskarna vid Göteborgs Universitet som står bakom.

– Vi ser att hälften använder kondom med en ny, tillfällig, partner som man inte kände sedan tidigare. Det är låga siffror och det gör mig orolig. Många konsekvenser av oskyddade samlag, som oönskade graviditeter men också sexuellt överförbara infektioner säger Ronny.

Studien om ungas sexuella handlingar är gjord av Göteborgs Universitet på uppdrag av Smittskyddsinstitutet. Studien är gjord för att bland annat öka kunskapen bland dem som jobbar preventivt mot könssjukdomar.

– De som jobbar med prevention känner igen sig mycket i de här siffrorna som vi presenterar. När vi till exempel är här i Jönköping så är det många som nickar instämmande - "Det här har jag mött i min praktik", säger Ronny Heikki Tikkanen. 

Över 15 200 personer mellan 15 och 29 år har svarat på frågor om sitt sexliv. Studien visar bland annat att snittåldern för sexdebuten ligger på 16 år och enligt forskarna är det precis där som debutåldern har legat sedan 60-talet. De flesta har då sex med någon de känner, 75 procent är nyktra och många använder också kondom.

Men studien lyfter också en del problem - till exempel att kondomanvändandet med nya partners verkar minska efter debuten. Den visar också att en femtedel av alla varit utsatta för sexuella handlingar mot sin vilja under det senaste året - flest kvinnor men också många män.

– Skillnaden mellan män och kvinnor minskar om man tittar på det senaste året. Vi ser att vi har killar som har erfarenhet av samlag som de egentligen inte ville ha. Det här gör ibland att vi får tänka till lite extra när det gäller mäns sexuallitet, det är alltid så att män vill ha sex när man har sex. Det kan vara så att män utsätts för sexuella handlingar mot sin vilja.

På en skolgård i Jönköping står en 17-åring och en 18-åring och de tror att de flesta som blit utsatta för sexuella handlingar mot sin vilja blir det när de har druckit alkohol.

Det kan öka risken för att man ångrar sig. Jag tror inte det är så många som blir utsatta när det är nyktra.

Det kan väl egentligen vara allt från glåpord till handlingar, jag tror det kan vara med ord också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".