Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

De unga halkar efter ekonomiskt

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 16.41
"Det saknas rätt kontakter"
(1:26 min)
1 av 3
Råslätt i Jönköpings kommuner är ett område som halkat efter. Foto Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
2 av 3
22-åriga Zaid Omar bor på Råslätt. Foto: Viktor Mattsson/SR
3 av 3
Siv Hederos, integrationssamordnare i Jönköpings kommun. Foto: Viktor Mattsson/SR

När inkomstklyftorna ökar i länet mellan olika områden, är det framför allt de unga som kommer efter, visar P4 Jönköpings granskning.
- Det finns inga jobb, suckar 22-åriga Zaid Omar på Råslätt i Jönköping.

I Nyheterna i går kunde vi berätta att inkomstklyftorna mellan olika områden ökat stadigt under tjugohundratalet. De stora vinnarna är flera av villaområdena i Jönköping samtidigt som de som tjänar minst finns på Råslätt och andra klassiska låginkomstområden, och här är det framförallt ungdomarna som kommer efter.

22-åriga Zaid Omar som bor på Råslätt tror att det här beror på att de som bor här inte kommer åt några av de bättre betalda jobben.

– Alltså det finns inte jobb. Man försöker och försöker men det enda man kan få tag i är kanske något lagerjobb. För även om du vill jobba med kanske försäljning eller städning krävs utbildning, säger han.

Även om de unga i vissa delar av Råslätt höjt sina medelinkomster under 2000-talet ligger man över lag betydligt lägre än många andra områden i Jönköping. Det gäller även om man inte räknar med områdena där det bor mycket studenter.

Tittar man på centrala Råslätt ligger medelinkomsten hos de unga på 90 000 kronor om året vilket kan jämföras med Bymarken där den ligger på närmare 130000 eller Liljeholmen där de unga snittar 180 000 kronor om året. Kort sagt - det finns skillnader.

Det här har inte varit osynligt för kommunen, det förklarar Siv Hederos som är integrationssamordnare i Jönköping och som precis som Zaid Omar pekar på jobben.

– Det har varit så under en längre tid. Det har varit en stor ungdomsarbetslöshet och ungdomar i sådana här områden blir alltid extra hårt drabbade av det, säger Siv Hederos.

Siv Hederos vill också poängtera att här är det extra tufft för de unga att få in en ordentlig fot på arbetsmarknaden, just för att områden som Råslätt tenderar att bli mer slutna och saknar ingångar till bland annat jobben.

– Kontakterna saknas helt enkelt.

Zaid Omar håller med, samtidigt tror han inte att det kommer bli någon förändring med de låga inkomsterna snart.

– Det här är inte något man löser på några år. Det är så det ser ut, de rika blir rikare och de fattiga blir fattigare, säger Zaid Omar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".