Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Facket känner sig överkörda - blir strid på gymnasieskola

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 16.08
Facket: ”Det var inget bra val”
(2:00 min)
1 av 2
Charlie Heinpalu är kommunombud för Lärarnas Riksförbund. Foto Pernilla Arvidsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Peter Jutterström (M). Foto Pernilla Arvidsson/Sveriges Radio.

Trots att varken personal och facket sagt nej så vill kommunen anställa kvinnan som gymnasiechef. Nu blåser det upp till strid på gymnasieskolan i Jönköping.

Det har blossat upp en strid om tillsättningen av en gymnsiechef på Per Brahegymnasiet i Jönköping.

Både personal och samtliga fackförbund på skolan har sagt nej till den kvinna som kommunen vill anställa.

Enligt facken dök kvinnan upp månader efter att ansökningstiden gick ut och hon ska inte heller ha tillräckliga meriter. Charlie Heinpalu är kommunombud för Lärarnas riksförbund.

– Vi var fullständigt överens om att  det här inte var något bra val. Vi har ju tagit referenser vi också och fått signaler om att det här inte är en person som är lämplig för den här uppgiften säger Charlie Heinpalu.

Inte något av de sex fackförbunden som finns representerade på skolan vill anställa kvinnan och nu känner sig personal och fackförbund överkörda av Jönköpings kommun.

– Man har nickat och sagt ungefär att "Vi hör vad ni säger, men..." och sedan gått en annan väg istället säger Heinpalu.

Enligt Charlie Heinpalu på Lärarnas riksförbund fanns det andra, mer meriterade sökanden och kvinnans referenser var inte bra - men trots det kommer nu Jönköpings kommun att anställa kvinnan.

Men det är inte bara den blivande gymnasiechefen i fråga som facken är emot, de är emot hur hela tillsättningen gått till.

– Vi tycker ju att det fanns flera kandidater som var lämpliga, åtminstone till att bli kallade till intervjuer.

Redan från början fanns en lista på namn som facken var nöjda med, men månader efter att ansökningstiden gått ut dök det plötsligt upp tre nya namn och det är just de tre som kallats till intervju.

– De som inte vet var de kommer ifrån och hur de tagits ut är det tre som kallats till intervju och det tycker vi är underligt säger Charlie Heinpalu.

Facken ställer sig nu kritiska till att de inte har fått någon insyn i rekryteringen.

Men det här är inget konstigt, menar utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Peter Juttterström och han säger att man har lyssnat på fackens åsikter.

– Vi har lyssnat på dem och vi tycker inte deras invändningar håller, jag ser inte att det är något konstigt med det.

Så ni bryr er inte om vad de säger?

– Jodå, vi har vidtagit åtgärder med anledning av vad de sagt också. Till exempel har vi kollat referenser tre gånger och det är ytterst ovanligt att vi gör något sådant.

Nu är det bara hoppas att det går bra. Att bli gymnasiechef under de här förhållandena kan inte vara lätt. Risk för konflikter kan det bli här spår Charlie Heinpalu på Lärarnas riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".