Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dåligt ställt i maktens korridorer i Mullsjö

Publicerat tisdag 31 augusti 2004 kl 15.36

Otydligt ledarskap, ett dåligt samtalsklimat, maktspel och politiker som drivs av egenintresse istället för allmänintresse. Det är den dystra bilden som tecknas av Mullsjö kommun i en analys från den ansedda revisionsfirman Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB.

Det är ingen rolig läsning som kommunledningen i Mullsjö fått på sitt bord.

Men att det fanns problem var uppenbart när politikerna tidigare i år beställde analysen av arbetsklimatet .

Då hade man suttit i krismöte om förtroendeklyftan som uppstått mellan politiker och tjänstemän.

I den Analys som revisionsfirman nu tagit fram av arbetsklimatet vid kommunledningen i Mullsjö beskrivs ett maktvakum präglat av otydliga roller och ett dåligt samtalsklimat.

Det man kommit fram till är att man i det politiska livet i Mullsjö av tradition har varit van att han en gammaldags manliga ledare som slår näven i bordet och lägger sig i de minsta detaljerna.

Nu finns ingen sådan självklar ledare i kommunen - och det har faktiskt skapat problem.

Det har skapat spelrum för politiker längre ner i den politiska organisationen som fått utrymme för att själva gå in och detaljstyra och peta i tjänstemännens arbetsuppgifter på det gammaldags viset.

Det är en detaljerat rapport där revisionsfirman också kommer med förslag om hur arbetsklimatet ska bli bättre i Mullsjö i framtiden.

Först och främst måste de politiska partierna i Mullsjö ta sitt ansvar och börja samarbeta med ömsesidig respekt för varandra.

Ledande politiker och tjänstemän i kommunen måste inse att de inte ska peta i alla detaljer och göra klart vilka roller de ska ha.

Sedan bör man börja prata mer med varandra - därför föreslår rapporten att kommunen helt enkelt anställer en person som ser till att det blir gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".