Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mullsjö

Terjes bilder plockas bort

Publicerat måndag 5 september 2011 kl 16.15
Projektledaren: ” Man är chockad och ledsen”
(2:29 min)
1 av 2
Mats Andersson är djupt besviken. Foto: Rebecka Montelisu/Sveriges Radio
2 av 2

Efter att naturfotografen Terje Hellesjö erkänt bildfusk så stryks både hans och hans frus bilder från boken "John Bauers skogar" som publiceras i november.

Naturfotografen Mats Andersson är projektledaren bakom boken och han kommer nu att ge ut den på egen hand:
– Boken är producerad och ligger egentligen färdig för tryck men vi kommer givetsvis att plocka bort alla Hellesö-bilder.

Andersson är djupt besviken på Terje Hellesö.
– Han har ljugit; vi har samtalat och haft en nära relation och han har verkligen ljugit för mig också.

Boken "John Bauers skogar" som är en resa genom skogarna där konstnären vandrade kommer nu att arbetas om för att helt stryka både den kände naturfotografen Terje Hellesös bilder och hans fru Malin Hellesös bilder. Det här efter att Terje Hellesö erkänt bildmanipulation.

Boken bygger på naturfotografen Mats Anderssons idé, som han jobbat med under flera decennier. Resultatet nu blir att istället för runt 230 sidor som den var tänkt att innehålla så kommer den bli betydligt tunnare och enbart innehålla bilder som han själv har tagit.

Andersson jobbar till vardags på en reklambyrå och är precis som Hellesö medlem i Naturfotograferna som bildats för att jobba mot fusket inom naturfotograferandet. Precis som många andra är det först efter avslöjandet som han insett att bilderna från Terje Hellesö är manipulerade.
– Det är klart att då ser man att det är taffligt gjort, men han var det stora namnet och den som gick i spetsen för ärlig naturfotografering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".