Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Kampanj vill minska kontant betalning

Publicerat torsdag 10 november 2011 kl 18.21
Kontanter eller kort?
(5:13 min)
1 av 2
Camilla Fritz, projektledare för Säkrare Jönköping. Foto: Fredrik Bogar/Sveriges Radio
2 av 2
Fredrik Jutnäs. Foto: Fredrik Bogar/Sveriges Radio

Länge har diskuterats om vi ska gå över till att betala mer med bankkort, och använda mindre kontanter, men hur fungerar det i praktiken? Ska vi sluta använda de gamla hederliga sedlarna och mynten?

 

Det var en av de många frågor som Destination Jönköping, tillsammans med lokala banker, fick svara på när de höll en kampanj på Hoppets Torg i Jönköping under dagen.
De berättade också om projektet de arbetar med, "Säkrare Jönköping", där de vill minska mängden kontanter som används i Jönköping med 50 procent under en femårsperiod.
I projektet så medverkar ett flertal banker och företag i Jönköping, men även Polisen och Jönköpings kommun.

Berätta för Jönköpingsborna
Camilla Fritz, som jobbar på Destination Jönköping är projektledare för Säkrare Jönköping. Hon menar att kampanjen är till för att berätta om vad projektet är.
-Med den här kampanjen så vill vi visa Jönköpingsborna vad projektet är. Att vi arbetar för att minska kontanterna i samhället. Det här är ett sätt att få människor delaktiga, men också att berätta om hur man kan gå tillväga för att minska mängden kontanter.

Vad är ert mål?
- Vi ser långsiktigt på projektet, vi jobbar med en femårsplan och vi vill då minska mängden kontanter med femtio procent på fem år.

Kontanter ökar rånrisken
En av de främsta anledningarna till varför de vill minska kontanthanteringen, är att det varje år begås många rån. Under 2010 skedde 902 butiksrån, 401 bankrån och 59 värdetransportrån – samtidigt som hanteringen av Sveriges alla kontanter kostar runt 10 miljarder kronor per år.

Kontanter kostar
Fredrik Jutnäs, som är chef för Swedbank i Jönköping, menar att det går att spara in stora summor på hanteringen.
- Säg att du som kund använder 3000 kronor i kontanter varje månad, och istället väljer att bara använda 2500, då har du minskat ditt användande med 500 kronor. Ponera då att vi är 100 000 invånare i Jönköping som minskar med de här 500 kronorna, då blir det ju 50 miljoner kronor per månad. Det blir ju 600 miljoner kronor per år som vi kan minska kontanthanteringen med. Då minskar ju rånrisken, och med det skapar vi också ett tryggare samhälle.

Äldre använder mer kontanter
- Jag kan väl säga att de yngre använder kontanter i en liten utsträckningen, de använder mycket av de här tekniktjänsterna. De som är mer vana att använda kontanter är ju de som är äldre nu.

Blir inte rånrisken större för de äldre som använder kontanter?
-Jo, men det är många som hanterar kort idag, även de som är äldre. Det kanske är så att man inte behöver ta bort kontanterna helt, men man kanske kan använda en färre mängd kontanter.

Vill gärna ha lite i plånboken
Men trots att kampanjen pågick under hela dagen, så är Jönköpingsborna delade till att sluta använda kontanter till förmån för bankkort.
- Nej, det kan jag ju inte, jag måste ju ha några slantar i min plånbok. Jag kan inte tänka mig att inte ha lite slantar på mig. För om man ska köpa lite blommor för 40 kronor så kan jag inte använda kortet bara för det.
- Det skulle väl gå kanske, men det är bra att ha kontanter ibland. Det finns ju tillfällen då man inte kan använda kort, till exempel tar de ju inte alltid kort när man ska parkera. Men det var lite segt i början, nu när man har åldern inne.
- Nej, inte helt och hållet. Det blir ju svårt ibland, som när man står i cafeterian på jobbet eller när man ska köpa småsaker och liknande.
- Ja, absolut. Jag anser redan nu att det är mycket smidigare att betala med kort och att man i så många butiker som möjligt borde ha så att kunna betala med kort, eftersom jag tycker att kontanter bara är i vägen.

Fredrik Bogar
fredrik_karoly.bogar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".