Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
brevik

SR-journalist polisanmäld av försvaret

Publicerat onsdag 11 april 2012 kl 07.52
"Försvaret gillar inte uppmärksamheten. Så tolkar jag det"
(1:50 min)
1 av 2
Det var när Alexandra Svedberg gjorde ett inslag vid skjutmålet Hammaren vid Vätterns strand söder om Karlsborg som hon blev anmäld. Arkivbild, foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.
2 av 2

En journalist vid P4 Jönköping misstänks för olaga intrång på militärens område i Brevik söder om Karlsborg. Journalisten Alexandra Svedberg var där för att göra ett reportage om försvarets skjutningar i Vättern.

Polisanmälan mot Alexandra Svedberg, som vid tillfället arbetade för Ekot, gäller dels olaga intrång och dels att hon fotograferat på området. Intrånget ska ha gjorts i samband med ett reportage som hon gjorde i höstas om försvarets planer på utökade skjutningar i Vättern, en fråga som väckt starka protester bland befolkningen i området. 

– När polisen ringde och sa att Försvarsmakten polisanmält mig för olaga intrång så blev jag ganska chockad. Det lät ju superallvarligt. Men nu har jag lugnat ner mig lite, säger hon till P4 Skaraborg.  

Alexandra Svedberg nekar till brott. Hon hävdar att det inte fanns några fotoförbudsskyltar på platsen och att hon heller inte haft något brottsligt uppsåt. 

Fotot utgör bevis
Hon säger också att hon vet att många människor befunnit sig på det aktuella området både före och efter att hon själv varit där och menar vidare att det finns en särskild anledning till varför just hon blivit polisanmäld.   

– Jag tror att det beror på själva sakfrågan. De vill sätta ner foten i den här konflikten som finns mellan befolkningen och Försvarsmakten gällande skjutningarna. De gillar inte uppmärksamheten. Så tolkar jag det. 

Försvarsmakten å sin sida menar att platsen varit väl skyltad. Informationschefen Henrik Gebhardt på F7 i Såtenäs slår ifrån sig alla anklagelser om att polisanmälan skulle vara en slags markering i den känsliga frågan om provskjutningarna: 

– Jag skulle inte vilja säga att det handlar om en markering. Jag vill inte heller spekulera i om det varit någon mer vid skyddsobjektet, men i det här fallet så blev det ju tydligt att ett lagbrott begåtts eftersom skyddsobjektet avbildades. När vi ser det, blir det ju svårt för oss att undvika att göra en polisanmälan.

Polisanmälan har lämnats till åklagare, som ska besluta om åtal ska väckas i ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".