Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköpings län

VISK ska rädda dricksvattnet

Publicerat tisdag 17 april 2012 kl 15.39
Lena Blom: ”Vi vill ha ett bra vatten också i framtiden”
(1:59 min)
Lena Blom, projektledare i VISK i bakgrunden tror att vattnet i kranen går att dricka också i framtiden. Foto:Oskar Mattisson/Sveriges Radio.

Risken för vattenburna virussmittor blir större i framtiden till exempel när ökad nederbörd gör att avloppsvattnet når vattentäkterna, där vi tar vårt dricksvatten. För att förhindra detta finns projektet VISK, där bland annat landstinget i Jönköpings län ingår.

VISK står för "Virus i vatten - Skandinavisk kunskapsbank" och är ett projekt med deltagare från Sverige, Norge och Danmark. Bland annat deltar länsjukhuset Ryhov i projektet vars syfte är att öka medvetenheten om riskerna för virussmittor i vårt drickvatten. 

Lena Blom från Kretsloppskontoret i Göteborg är projektledare för VISK som i två dagar har haft möte i Jönköping.

– Vi vill vara säkra på att kunna leverera ett gott och säkert dricksvatten också i framtiden med ett förändrat klimat med ökad nederbörd.
– Tyvärr verkar vi ju vara inne på rätt spår, det är ju bra för oss men tråkigt att det ska vara så, säger Lena Blom.

Idag kan man på reningsverken endast se vad det finns för bakterier i vattnet, men i takt med att nederbörden ökar, ökar också risken för att avloppsvatten hamnar i dricksvattentäkterna och vi får virus i vårt dricksvatten. Och Lena Blom tror att reningsverken i framtiden behöver kunna rena dricksvattnet även från virus.
– För att minska riskerna måste man nog ha ett extra steg för att kunna ta bort virus och parasiter. Men man måste skydda råvattnet också.

Samtidigt säger hon att riskerna är små.
– Det finns ingen anledning till oro. Vi kommer absolut att kunna dricka vårt kranvatten också i framtiden, säger Lena Blom.

Andreas Mattusek är överläkare och verksamhetschef för laboratoriemedicinavdelningen på Ryhov och han tror att Jönköpings län kommer att ha nytta av att ha varit med i det här projektet i framtiden.
– Vi lär oss mycket om smittvägar och om potentiella risker för människor i vårt län. Projektets målsättning är ju att kartlägga risker och förutsäga när vi måste vidtaga åtgärder, säger Andreas Mattusek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".