Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LANDSTINGET

Frisk snabbare om du är positiv

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 04.25
Eva Bergman: ”De ser det som en utmaning i livet”
(1:49 min)
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Den som har en optimistisk syn på livet har större chans att återhämta sig ordentligt efter en hjärtinfarkt. Nu vill hjärtsjuksköterska ha mer personlig rehabilitering.

Den som är mer positiv återhämtar sig alltså snabbare från en hjärtinfarkt, det visar en ny studie som hjärtsjuksköterskan Eva Bergman i Jönköping genomfört.

– Man hanterar ju livet på olika sätt och en individ med hög begriplighet ser ju det man möter i livet som en utmaning som man ska ta itu med. De patienter som har en hög begriplighet när de blev sjuka tycks ha tagit itu och hanterat det bättre än de som hade lägre begriplighet.

Omfattande studie

Eva Bergman har under flera års tid följt drygt 100 patienter som drabbats av hjärtinfarkt. Genom personliga intervjuer, enkäter och telefonsamtal har hon undersökt hur patienterna mått och återhämtat sig efter hjärtinfarkten.

Förenklat kan man säga att de personer som av olika anledningar känner samhörighet och meningsfullhet har bättre chans att återhämta sig. Studien visar även att hjärtrehabiliteringen behöver bli mer individuell och anpassas utifrån efter varje patients förutsättningar.

Eva Bergman hoppas att resultatet av hennes forskning ska bidra till just det, en mer personlig hjärtvård.

– Hjärtrehabilitering som det här handlar om behöver göras personlig och kunskapsorienterad för varje individ.

Så man kan inte hitta ett system och sen tillämpa det på alla patienter?

– Det det tror jag inte, det räcker ju med att du sitter och pratar med någon tvärs över matbordet vid frukosten och man kan prata om samma sak men förstå det på olika sätt.

Vad tror du att det här har för betydelse för de patienter som ska återhämta sig från en hjärtinfarkt?

– Jag tror kanske inte att det här ger ett omedelbart resultat utan det är en punkt på vägen till att få en mer personlig rehabilitering för hjärtpatienter.

Hanna Nilsson
hanna.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".