Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Anderstorp

Ödestimmen för motorbanan i Anderstorp

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 11.39
1 av 2
Scandinavian Raceway, kartbild från eniro.se.
2 av 2
Tidigare artiklar

Nu börjar det närma sig ett beslut om motorbanans framtid i Anderstorp. Efter nästan ett års väntan och utredande ska Mark- och miljödomstolen i Växjö pröva tillstånden för verksamheten i början av maj.

Gislaveds kommun har ställt sig bakom en utökad verksamhet. Men länsstyrelsen vill begränsa den verksamhet som finns där i dag. Länsstyrelsens beslut överklagades av Anderstorps motorbana i september förra året.

Det så kallade verksamhetstillståndet handlar om hur mycket det får köras på banan och framför allt om hur högt motorljudet får låta. En fråga som stötts och blötts sedan mitten av 80-talet och varit en följetong med otaliga överklaganden från grannar.

Motorbanan vill kunna ha verksamhet under juli månad, dvs under högsäsong för verksamheten och kunna använda hela motorbanans sträckning. Länsstyrelsen vill att inget ska köras där under juli månad och också att bara södra slingan dvs halva banan ska kunna användas för daglig verksamhet.

Anderstorp Raceway säger å sin sida att om de bara skulle få använda halva banan så skulle det ta bort hela ekonomin i att driva verksamhet på banan.

Länsstyrelsen anser att höga ljudnivåer kan skada människors hälsa, liksom livsmiljöerna inom Natura 2000-området Anderstorp Store Mosse, och tillmötesgår många av grannarnas krav som anser att det bullrar för mycket om verksamheten på banan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".