Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lasso

Länets bilar sämst i landet

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 15.10
"Skicket på bilarna är sämre"
(7:23 min)
1 av 2
Jonas Andersson är teamledare på Svensk Bilprovning i Jönköping. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio.
Den här Pontiacen från 1972 klarade besiktningen idag. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
2 av 2
Den här Pontiacen från 1972 klarade besiktningen idag. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio

Fler än varannan bil i Jönköpings län fick anmärkningar i bilbesiktningen under förra året. Det är sämst i Sverige. Följ med till bilprovningen!

Svårt säga varför
Här på bilprovningen på gamla flygfältet i Jönköping är det idag full aktivitet med bilar som besiktas på löpande band.
Jonas Andersson som är teamledare på Bilprovningen har ingen riktigt bra förklaring till varför Jönköpings län de senaste åren haft flest bilar i hela landet som inte klarar besiktningen utan någon anmärkning.

Nationellt problem
Problemet finns dock i hela landet. Av de 3.5 miljoner bilar som besiktigades av Svensk bilprovning förra året var det bara 52 procent som klarade sig utan anmärkning.
Men i Jönköpings län var det bara 48 procent av de knappt 165 000 besiktigade bilarna i fjol, som godkändes. Vilket är sämst i hela landet enligt statistik från Svensk Bilprovning. Statistiken från förra året i länet är ingen ny trend. Jönköpings län har flera år i rad haft störst andel bilar som inte klarat besiktningen.

Underkänd
En av dom som just fått en ombesiktning och som ska få den godkänd idag är Jeanette Käll Cato.
- Det var en positionslykta och en styrled som var glapp. Och det är åtgärdat nu. Jag tycker det är bra att man får veta.

Var tredje bil
Enligt Svensk bilprovnings statistik så har drygt en miljon, dvs var tredje bil i Sverige, brister som är så allvarliga att de behöver återkomma för en efterkontroll efter att felet avhjälpts. Jonas Andersson på Bilprovningen tycker att det är viktigt att poängtera att deras jobb kan undvika många farliga olyckor.
Noterbart från bilprovningens statistik är, att det inte går att utläsa hur många av de 52 procent i länet som inte klarade sig igenom besiktningen, som var tvungna att göra en ombesiktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".