Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LASSO

Hemsjukvården snart i kommunal regi

Uppdaterat fredag 27 april 2012 kl 10.30
Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 15.58
Kommunchef: ”Blir bättre för brukarna”
(5:22 min)
1 av 3
Karin Gustafsson, kommunchef i Gislaved. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
2 av 3
Att ta blodtrycket är en av de saker hemsjukvården gör. Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX
3 av 3
Ulf Granath, projektledare för KomHem - vård, omsorg och rehab nära dig. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio

Vid årsskiftet tar kommunerna över hemsjukvården från landstinget. Flera tusen patienter kommer beröras. Och flera hundra anställda kommer byta arbetsgivare.

De människor i länet som behöver hjälp att till exempel lägga om sår eller ta insulinsprutor, fördela mediciner i en läkemedelsdosett eller byta kateter, prova ut en rullator eller behöver sjukgymnastik och så vidare - och som är för sjuk för att ta sig till en vårdcentral - den kan få vården hemma hos sig själv istället.

"KomHem - en viktig reform"

Nu är det distriktssköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter från landstinget som kommer hem till patienten, men efter årsskiftet kommer personalen vara från kommunen istället. Den här reformen kallas för KomHem och på frågan hur stor förändringen egentligen är svarar projektledare Ulf Granath så här:
– Jämfört med de skatteväxlingar som gjorts mellan landsting och kommun, exempelvis Ädelreformen för 20 år sedan är den inte så stor volymmässigt. Men den är viktig och den omfattar melllan 300-400 medarbetare från landstinget och ungefär 3 500 personer som har hemsjukvård.

Förberedelser pågår

Nu pågår dels en politisk process där kommunerna och landstinget ska komma överens om ett avtal och ta formella beslut och dels så förbereder sig varje kommun.

Distriktssköterskor och andra som nu jobbar för landstinget ska erbjudas nya tjänster hos kommunerna - och det ska diskuteras löner och behov av arbetslokaler och så vidare. Och om allt går som planerat så efter årskiftet kanske det blir samma undersköterska som hjälper till att duscha en person på morgonen som sedan också kontrollerar blodtrycket.

Färre människor hos patienten

Förutom det lär förändringen inte märkas så mycket för patienterna, säger Karin Gustafsson, som är kommunchef i Gislaved.
– Förhoppningsvis kommer man inte märka någon annan skillnad än att man kanske möter färre människor. Det kan ju bli samma personal i fortsättningen.

Det är den primärkommunala nämnden som tagit fram ett förslag på avtal, alltså den nämnd där länets kommuner tar upp mjuka frågor som vård, skola och barnomsorg. Ordförande där är Hans-Göran Johansson som också är kommunstyrelsens ordförande i Värnamo kommun. Och han säger att vården kommer bli bättre och att patienterna inte behöver oroa sig.
- Vi gör ju detta för patienterna för att de ska få bättre omsorg och det är en viktig fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".