Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Många sjuka av dålig mat

Publicerat måndag 30 juli 2012 kl 10.22
Farliga baketerier i maten kan göra dig sjuk. Foto:Scanpix

75 personer insjuknade i matförgiftning under förra året i Jönköpings län. Det visar preliminära siffror baserade på kommunernas och Smittskyddsinstitutets rapportering till Livsmedelsverket.

Totalt kom det in sex rapporter från länet. Smittämnen som bakterier och toxiner stod för 17 procent och virus för 9 procent. Men i de flesta fallen, vilka var 74 procent, var smittämnet okänt.

- Det verkliga antalet fall är många gånger fler. Siffrorna är toppen på ett isberg, säger Åsa Rosengren som är mikrobiolog på Livsmedelsverket.

I hela landet insjuknade 2227 personer i matförgiftning. Det största enskilda utbrottet drabbade 200 personer i samband med en idrottstävling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".