Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Andra salmonellalarmet på kort tid

Publicerat måndag 30 juli 2012 kl 16.30
David: "Att svenska djur har salmonella är mycket ovanligt"
(0:49 min)
Köttet i din butik kan vara salmonellasmittat. Foto:Scanpix

Inom loppet av några veckor har kött som hanterats på Axfoods anläggning i Jönköping visat sig vara smittat med Salmonella. I lördags återkallades danskt kött som visade sig vara smittat.

Axfood har på kort tid tvingats gå ut och varna för att kött som säljs i butiker kan vara smittat med Salmonella. En bakterie som kan leda till frossa, feber och magproplem. I lördags rörde larmet kött från Danmark och Irland som hanterats på anläggningen i Jönköping. Just nu pågår utredning för att spåra varifrån smittan kommer.

I början av Juli återkallades hamburgare tillverkade av svenskt nötkött. Att svenska djur har Salmonella är mycket ovanligt, men nu tyder Axfoods egen utredning på att det var köttet som var smittat. En mängd prover har tagits bland annat på maskinen där köttet hanterats, och även bland personal som arbetar på fabriken. Och slutsatsen Axfood själva drar är att det var djuren som var bärare av Salmonella.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".