Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ryhov

Patienter kan det inte doktorn kan

Publicerat fredag 3 augusti 2012 kl 16.30
Patient: ”Bra ha en kompis som visade”
(1:47 min)
1 av 2
Att få prata med andra dialyspatienter har varit viktigt för Arne Hildingsson. Foto: Louise Wernvik/Sveriges Radio.
2 av 2
Att få stöd i form av samtal kommer i höst att bli en ny del av dialysbehandling. Foto: Louise Wernvik/Sveriges Radio.

Tillfrisknade patienter ska hjälpa nya patienter. Ett projekt dras igång i höst på dialysenheten på länssjukhuset Ryhov.

En stödperson ska informera om hur det är att leva med en njursjukdom.
Idag finns ingen stödperson, men Arne Hildingsson, som blev dialyspatient i november förra året, säger att han har fått stor hjälp av att prata med andra dialyspatienter:
- Jag hade en kompis mittöver som visade lite och berättade lite och hjälpte mig i början då.
– Först var det sjuksköterskorna som skötte alltihop. Men så när man började lite själv då så blev man osäker. Och då var det bra att ha en kompis som svarade och kunde visa lite grann. Han hade ju varit här i uppemot fem år så han visste ju mycket om det här.

Patienter hjälper varandra
Att patienter i samma situation pratar med varandra och hjälper varandra genom att berätta om vad man går igenom, är redan något som förekommer på de flesta sjukhus i landet.
På dialysenheten på länssjukhuset Ryhov vill man nu anställa en stödperson, som själv haft en njursjukdom, och kan dela med sig av sina erfarenheter, både privat och medicinskt.

Patienter kan sånt som inte doktorn kan
På medicinska rehabiliteringen på Ryhov finns redan stödpersoner som hjälper patienter och till hösten kommer det här även att bli verklighet på dialysenheten.
Carsten Fich, chefläkare på medicin kliniken, menar att patienterna kan tillföra något som en läkare aldrig kan:
- Som doktor kan jag berätta hur din dialys ska gå till medicinskt. Men ska du ha en förståelse för hur det känns på din egen kropp, hur det känns att sticka och sköta dialysmaskinen, så ska det helst vara någon som har prövat det på sin kropp. Hur det är att vara en patient.

Inget medicinskt ansvar
Carsten Fich är noga med att poängtera att stödpersonerna inte är medicinskt utbildade och inte har något som helst patientansvar. Utan det handlar om ren information. För att få en djupare bild.
- Det är för att få bort ångest inför att börja ge sig själv dialys.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".