Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Sämre strandskydd i länet välkomnas

Publicerat måndag 13 augusti 2012 kl 15.49
Kommunalråd om sämre standskydd: ”Jättebra”
(1:59 min)
1 av 3
En av sjöarna som utreds är Vidöstern. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 3
3 av 3
Kommunstyrelsens ordförande Arne Ottosson (M). Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.

I framtiden kan det bli möjligt att bygga närmare många sjöar än vad det är idag. Just nu gör Länsstyrelsen en översyn av de drygt 40 sjöar i länet som har utvidgat strandskydd.

I Gnosjö föreslås nu två sjöar få minskat strandskydd och det gläder det moderata kommunalrådet Arne Ottosson.
– Jättebra. Vi har strävat efter detta ganska länge att vi ska få bättre regler, säkrare regler, för strandskyddet. Och att folk ska få bo där man vill mer eller mindre.

Ska bli lättare bygga vid 14 sjöar i länet
I Jönköpings län är det 44 sjöar som sen 70-talet haft utvidgat strandskydd. Det vill säga mer än de 100 meter från sjön som är det generella skyddet. Men sen 2009 finns en ny strandskyddslag. Därför går Länsstyrelsen nu igenom alla 44 sjöar. För 14 av sjöarna finns redan förslag på att det utvidgade strandsskyddet ska tas bort. Det säger Mari-Janne Möller som är naturvårdshandläggare:
-För tillfället är det 14 sjöar som är ute på remiss och där vi vill ta bort strandskyddet. Vi tittar på de värdena som finns kring en sjö. Om det finns naturvärden eller friluftsvärden som har så starkt behov av ett strandskydd.

Kommuner kämpat för sämre strandskydd
Många mindre kommuner i länet har länge velat bygga mer strandnära än vad lagen tillåtit. Därför är Arne Ottosson i Gnosjö nöjd med att två av sjöarna i hans kommun nu kan få minskat strandskydd:
- För de sjöarna som de diskuterar idag, så är vi positiva. Vi är nöjda om vi har de här 100 meterna, säger Arne Ottosson och upprepar nöjt:
- Det är positivt.

Kan också bli tuffare strandskydd för en del sjöar
Men de 14 sjöarna i länet som länsstyrelsen hittills föreslagit ska bli av med det utvidgade strandskyddet är bara de första och kanske enklaste att bedöma säger Mari-Janne Möller. För det kan också bli vissa sjöar som får ännu mer utvidgat strandsskydd än idag när länsstyrelsen är klar med sin översyn.
- Ja det blir det naturligtvis. Det finns ju värden som motiverar det på vissa sjöar. Och där kommer vi också att föreslå att det ska läggas till. Men då kommer det att gå ut på remiss. Och då får vi ju ta ställning till remisserna och synpunkterna som kommer in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".