Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lasso

Värnamoborna tror på Annie - trots affärerna

Publicerat onsdag 15 augusti 2012 kl 15.32
Värnamobor om Annie Lööfs affärer
(5:37 min)
1 av 3
Värnamobon Leif Magnusson, som vi träffar i centrum vid skulpturen Liljan, tycker Annie Lööf behövs i Stockholm. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
2 av 3
Annie Lööf (C). Foto Adam Ihse/Scanpix.
3 av 3

Igår berättade Annie Lööf här i Sveriges Radio Jönköping om festerna som hållits på hennes departement efter att ha tigit under en vecka. Idag säger Värnamoborna, hennes väljare, vad de tycker.

Först sa hon inget sen sa hon inget...
Men i Lasso igår berättade näringsministern och centerledaren Annie Lööf till slut - efter en hel veckas granskning i Aftonbladet - till exempel varför hennes eget departement hade en julfest för över 600 000 kronor.

Annie Lööf har beställt granskning
En fest som bokfördes som seminarium trots att seminariedelen bara utgjorde en liten del av kostnaderna. Hon berättade att hon nu ska tillsätta en egen utredning för att gå till botten med detta och göra en översyn av hur reglerna efterföljs.
Men en hel veckas  rubriker som "Annie Lööfs egna spritnotor  bryter mot reglerna", "Festade för 616.000 kronor - ministern bjöd  på glamourparty", och idag ännu en om att "Annie Lööfs departement använde skattepengar på delfinshow" borde ju ändå redan ha påverkat förtroendet för henne som minister.

Värnamoborna tycker till
Rolf Nyblom i hennes hemstad Värnamo tycker de som
jobbar på departementet kan betala sin egen sprit.
- Det är inte ok, säger han.
Kerstin Lidén tycker Annie är en fin tjej även om Kerstin
inte gillar att det dricks sprit på skattebetalarnas bekostnad.
- Jag gillar henne. Jag tror det hon gör är bra.

Behövs en snygging i Stockholm
Leif Magnusson tycker hon är bra och att det skadar inte med en snygging bland tråkmånsarna däruppe. Han tror inte det går så mycket till sprit utan mer går till taxiresor och mat och lite finheter.
- För det kan de inte vräka i sig en massa sprit. Då blir man ju onykter.

Retar sig på skattepengarna som gått åt
Marie Alfredsson tycker Annie Lööf kan vara lite tuffare än nu. Hon tycker skruven ska dras åt lite hårdare så inte så mycket av skattepengarna går åt till onödigt.
- Jag tycker hon är bra och klarar ut det här bra.

Annie är perfekt
Lisa Hagstrand, från Maramö,  Annie Lööfs hemby,  har fortfarande förtroende för henne. Hon har känt Annie hela livet och är stolt över henne.
- Tidningarna har inte alltid rätt. Jag tror inte på det. Annie är perfekt. Jag kan inte tänka mig att hon ska behöva avgå.

Många som var kritiska till Annie ville dock inte vara med och uttala sig i radion om det, men många Värnamobor verkar ändå fortfarande ha förtroende för Annie Lööf  och tror att hon kan sitta kvar som näringsminister och centerledare.

Forskaren om "Annie-skandalen"
Annie Lööf har ju varit i blåsväder i över en vecka nu, framförallt i Aftonbladet. Kommer Annie Lööf att överleva den här mediaskandalen?
Eller kommer kraven på avgång snart, även om hon verkar ha rätt bra stöd bland sina väljare i Värnamo i alla fall?
Tobias Bromander, är doktorand i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, och har forskat i just politiska skandaler i massmedia.

Vet vad som retar väljarna mest
Tobias Bromander vet vad som retar svenska folket. Det är främst två saker.
- Vi vill att folk ska leva som de lär.
- Att man inte ska slarva med skattebetalarnas medel.

Studerat politiska skandaler
Han har studerat 92 större och mindre skandaler med rikspolitiker inblandade som valsat runt i media. Totalt 4.345 tidningsartiklar mellan åren 1997 och 2010.
Han bedömer ”Annie-skandalen” som ”normalstor”.
- En stor är om det blir artiklar i flera veckor och hundratals artiklar. Och de nivåerna är det inte ännu.

Kvinna - behandlas hårdare
Tobias Bromander menar också att det påverkar åsikterna att hon är kvinna. De döms hårdare och behandlas hårdare.
När är faran över för Annie, eller kommer hon att tvingas avgå, kan du dra nån slutsats  med dina erfarenheter?
- Det som avgör framtiden är om det kommer fram några nya fester och nya fakturor. Eller om Annie Lööf har kvar partiets förtroende, vilket hon fortfarande har, säger Tobias Bromander, doktorand i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".