Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Fördubbling av kvinnliga dödsfall i KOL

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 14.35
Jan Wiberg: ”Större skadlig effekt hos kvinnor”
(1:49 min)
Jan Wiberg, överläkare på Ryhov. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.

Antalet kvinnor som dör av lungssjukdomen KOL har på fjorton år fördubblats i Jönköpings län. Samtidigt har dödligheten i sjukdomen minskat bland männen.

Enligt Jan Wiberg, överläkare på Ryhov, beror det här på att kvinnor för 30 år sedan började röka mer, samtidigt som männen drog ner på sin rökning.

- Vi ser nu en effekt av att kvinnorna började röka i mycket större utsträckning på 60-talet och 70-talet.

Han ritar upp en graf på ett vitt papper: en kurva för kvinnor, och en för män. Han ritar ett svart kryss som markerar 60-talet, och förklarar förklarar att vi nu ser en ökad dödlighet bland kvinnor drabbade av KOL för att de började röka senare än männen.

För 1997 dog 24 kvinnor i Jönköpings län av lungsjukdomen KOL, som förenklat kan beskrivas som konstant lunginflamation. Och förra året var den siffran 41 stycken. Alltså nästintill en fördubbling.

Men bland männe har antalet döda i sjukdomen minskat i länet sen 1997. Och kvinnor är mer utsatta för att drabbas av KOL.

- Kvinnor är ju oftast mindre än män och då är också lungorna mindre. Det blir en större exposition av skadliga ämnen per ytenhet luftrör, och därigenom en större skadlig effekt hos kvinnorna, säger Jan Wiberg.

Han menar att en ökning av antalet döda med 50 procent är allvarligt, men han tror att förändrade rökvanor och en ökad medvetenhet om hur skadlig rökning är gör att vi snart kommer att se en minskning av dödsfallen i sjukdomen länet.

- Om man tänker på hur trenden är när det gäller röking så kommer antalet insjuknade kvinnor att plana ut rätt snart och sedan minska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".