Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gnosjö

Arbetslöshet kan leda till ökad skatt

Publicerat torsdag 29 november 2012 kl 07.07
Luca Duimovich: ”Det är svårt att vara utan jobb”
(1:25 min)
Gnosjö centrum. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.

Den höga arbetslösheten i Gnosjö leder till att kommunens ekonomi blir allt mer ansträngd. Nu flaggar det moderata kommunalrådet Arne Ottosson för skattehöjningar.

Tiden då Gnosjö hade en arbetslöshet på runt en procent ser ut att vara förbi. Lågkonjunkturen 2008 slog hårt mot företagen och många blev av med jobben. Jobb som inte tycks komma tillbaka.
– Det är mycket bekymmersamt. Vi är inte vana vid det här, säger Arne Ottosson.

Luca Duimovich är en av dem som förgäves sökt många jobb de senaste åren.
– Jag knackar på dörren och i bland säger de att jag ska lämna ansökan, ibland säger de att de inte har jobb. Det är svårt utan jobb.

Många i Gnosjö blev så vana vid att det tidigare fanns så gott om jobb att det här med a-kassan ansågs onödigt. Det har blivit ytterligare en belastning eftersom kommunen då fått gå in med försörjningsstöd till de arbetslösa. Siffrorna talar sitt tydliga språk, sedan lågkonjunkturen slog till hösten 2008 har utbetalningarna mer än fördubblats.

– Det drabbar vår kommunala ekonomi hårt. och dessutom blir det negativa ringar, har man inget arbete kan det komma missbruk och annat som kostar kommunen ännu mer pengar, säger Arne Ottosson.

För att få ordning på ekonomin i kommunen utesluter inte det moderata kommunalrådet skattehöjningar.
– Det kan det bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".