Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vaggeryds kommun

Lärare frias från misshandel

Uppdaterat torsdag 30 maj 2013 kl 18.25
Publicerat torsdag 30 maj 2013 kl 14.13

Den lärare som stått åtalad för misshandel mot en elev på en skola i Vaggeryds kommun friades i dag av Jönköpings Tingsrätt. Domstolen tycker att kvinnan gjorde rätt som grep in när två pojkar började bråka under en lektion.

Läraren har stått åtalad för att i början av februari ha tagit ett kraftigt tag i en elvaårig pojke på en skola i Vaggeryds kommun och för att ha slagit honom två gånger med öppen hand i ansiktet. Enligt åklagaren var det fråga om misshandel som ledde till smärta, rivmärken och blåmärke på pojken.

Men Jönköpings Tingsrätt friar alltså läraren.

Försökte stoppa ett bråk

Bakgrunden till händelsen på skolan den 4 februari var att pojken och en annan elev började brottas med varandra under en idrottslektion och att pojken satt på den andra elevens mage och dunkade hans huvud i golvet.

Läraren försökte få bort pojken från den andra eleven och enligt tingsrätten hade hon rätt att ingripa på det sätt hon gjorde, enligt bestämmelserna om nödvärnsrätt. Läraren försökte hindra pojken från att fortsätta vara våldsam mot den andra eleven, som riskerade att skadas. Enligt domstolen hade hon inte bara rätt att ingripa, hon var också skyldig att göra det. Hon frias därför från ansvar för att ha tagit tag om pojkens bröstkorg.

Läraren blev hotad och knuffad

Tingsrätten konstaterar att situationen den aktuella dagen var mycket tumultartad. Pojken uttalade okvädningsord och hot mot läraren och var också mycket aggressiv och knuffade henne. Enligt en annan lärare som vittnade skrek pojken bland annat att han "skulle bränna ner hennes hus". Kvinnans våld mot pojken var däremot mycket lindrigt, enligt tingsrätten, som därför också friar läraren från ansvar för slaget mot pojkens mun.

Den skada som pojken hade på ena kinden kan ha uppkommit när han bråkade med den andra eleven, enligt tingsrätten.

Blev av med jobbet

Direkt efter händelsen den 4 februari stängdes läraren av och polisanmäldes av Vaggeryds kommun, som menade att barn ska vara trygga när de är i skolan. Mindre än en månad senare avskedades läraren, som hade arbetat i kommunen under många år. Även då påtalade kommunen att eleverna måste kunna känna sig trygga i skolan.

Men enligt Jönköpings Tingsrätt handlade kvinnan alltså i en nödvärnssituation och hon frias helt. Den elvaårige pojken hade begärt skadestånd på nära 12 000 kronor för kränkning, sveda och värk, men det säger tingsrätten nej till.

Domen välkomnas av facket

Ordföranden för Lärarnas Riksförbund i Vaggeryd, Joakim Mennborg, välkomnar tingsrättens friande dom. I ett pressmeddelande skriver han att en lärare har rätt att vara fysisk och ingripa i ett slagsmål inom ramen för tillsynsplikten. Vidare säger han att man försökt att få avskedet ogiltigförklarat och att man nu kommer gå vidare med den arbetsrättsliga processen. Kvinnan ska ha tagit händelsen mycket hårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".