Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping/Sverige

JB-koncernen lämnar friskolebranschen

Uppdaterat torsdag 30 maj 2013 kl 18.10
Publicerat torsdag 30 maj 2013 kl 16.11
Täckt upp förluster
(1:21 min)
JB-gymnasiet Jönköping i Jönköping kan komma att läggas ner till hösten. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio.

Det danska riskkapitalbolaget Axcel Management avvecklar nu hela sin skolverksamhet inom JB-koncernen. Merparten av de 27 skolorna tas över av andra aktörer, men några läggs ner.

Det är det danska riskkapitalbolaget Axcel Management som nu beslutat att avveckla all skolverksamhet inom JB-koncernen som är en av de största friskolekoncernerna i Sverige. Koncernen driver i nuläget fyra grundskolor och 23 gymnasieskolor i Sverige. Enligt Anders Hultin, vd för JB Education är vikande elevunderlag som ligger bakom beslutet.

– Vi har haft ett vikande elevunderlag i våra gymnasieskolor framför allt de senaste två, tre åren och det har kommit till en punkt där vi ser att det inte går att driva dem vidare som vi gjort hittills, utan vi måste vidta åtgärder för att säkra skolornas långsiktiga överlevnad, säger Anders Hultin.

Under de senaste månaderna har koncernen vänt sig till spekulanter inom friskolebranschen i Sverige för att hitta intressenter som kan ta över. Det säger entreprenören Rune Tedfors som grundade John Bauergymnasiet, som det hette först, och sedan sålde det till det danska riskkapitalbolaget Axcel.

Redan i februari fattades beslut om att avveckla åtta skolor. Och idag kom beskedet att JB-gymnasiet i Jönköping läggs ner efter den här terminen. Det gäller även skolor i Ängelholm och Hässleholm, liksom JB-gymnasiet i Åkersberga norr om Stockholm. Fyra grundskolor och 19 gymnasieskolor drivs vidare med nya ägare.  

– Det är inte längre ekonomiskt försvarbart att fortsätta verksamheten med ett så vikande elevantal.

JB-koncernen har under de senaste åren haft en vikande vinst, och enligt Anders Hultin har det inneburit att de danska ägarna skjutit till pengar för att täcka förlusterna.

– Det finns en gräns för hur mycket de kan stoppa in pengar för att täcka underskott. De har varit måna om att fullfölja det här läsåret, och att så många enheter som möjligt av enheterna kan drivas vidare i annan regi.     

För 19 av 23 gymnasieskolor och för samtliga fyra grundskolor har man hittat lösningar och under sommaren tas de över av nya huvudmän.

Över 14 000 elever går i dag på JB-koncernens gymnasier, grund- och vuxenskolor i landet och alla berörs nu av förändringarna. Men enligt JB Education kommer 90 procent av eleverna kunna gå kvar i skolorna när de drivs vidare av andra huvudmän.

– Jag hoppas att det på sikt kommer att bli bättre för eleverna när det kommer in nya ägare som satsar och tar krafttag så att verksamheten kan bli bättre i slutändan, säger Anders Hultin, som själv driver vidare fyra gymnasieskolor i ett nybildat skolföretag.  

Academia tar över grundskolorna och Stadsmissionen tar över flera gymnasieskolor. Ägarskiftet har skett under stort hemlighetsmakeri, och varken rektorer på koncernens skolor eller kommunerna har känt till planerna.

När det gäller JB-gymnasiet i Jönköping och Åkersberga lider de av betydande förluster och ingen aktör har velat ta över skolorna.

Anna Gustafsson, Ekot i samarbete med P4 Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".