Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
JB-gymnasiet/Jönköping

Nerläggningsplanerna har funnits länge

Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 06.18
Rune Tedfors: "Planerna är inte nya"
(2:14 min)
Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio

Planerna på att lägga ner JB-gymnasiet i Jönköping och att helt dra sig ur friskolebranschen har funnits länge inom JB-koncernen. Samtidigt kom beskeden igår som en chock både för personal och elever på koncernens skolor.

Redan förra hösten konstaterade det danska riskkapitalbolaget Axcel som äger JB-koncernen att om man inte får rätsida på sökintresset inför det läsåret som börjar i höst så kommer inte verksamheten att överleva.
Det säger grundaren till John Bauergymnasiet i Jönköping, Rune Tedfors.
– Det har varit på gång länge, och när elevernas förtroende sjönk blev nerläggningen oundviklig, säger han.

Något större sökintresse har det alltså inte varit till JB-skolorna. I Jönköping till exempel har skolan bara varit halvfull med elever. Och istället för att skjuta till pengar så eleverna hade kunnat slutföra sina utbildningar har alltså det mycket välmående danska riskkapitalbolaget Axcel sedan länge, och i all hemlighet, jobbat på att avveckla alla sina skolor.

– Jag tycker att de har misskött det under lång tid, och jag tror att medarbetarna tycker detsamma, säger Rune Tedfors.

Igårkväll bekräftade JB-koncernen att man lämnar friskolebranchen helt och hållet. 25 av deras 28 skolor ser ut att få nya ägare till sommaren om Skolinspektionen ger nytt tillstånd.

Men flera hundra elever, bland annat i Jönköping tvingas byta skola. Där är förlusterna så stora att ingen köpare ska ha velat ta över och koncernen ville inte hller lägga mer pengar där. Det säger JB Educations vd Anders Hultin

– Ingen var längre beredd att täcka upp förlusterna.

Men att det skulle bli så här har inte ledningen för JB-koncernens skolor varit medvetna om. Sveriges Radio har varit i kontakt med flera av skolorna runt om i landet och igår eftermiddag visste inte någon av dem någonting och så här sa rektorn på JB-gymnasiet i Jönköping, Tony Sjölander, efter att beskedet om nedläggningen där igår.
– Chocken är lika stor för mig som för alla andra.

Anders Hultin, vd för JB Education, vad säger du till alla besvikna och ledsna elever?

– Jag kan bara beklaga det som hänt, men det går inte att ha en gymnasieskola som har allt färre elever. Det finns inte rimliga förutsättningar att driva verksamheten vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".