Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköpings län

Missbruket av diagnoser ingen fråga för regeringen

Publicerat måndag 3 juni 2013 kl 17.13
Det är landstingens uppgift att se över sina ersättningssystem, inte regeringens, enligt Göran Hägglund som besökte Jönköping i dag. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Det är inte regeringens uppgift att se över missbruket av diagnossättningen på vårdcentralerna. Det fastslog socialminister Göran Hägglund (KD) från Jönköping när han besökte Jönköpings län i dag.

En rad landsting, bland annat Jönköping använder sig av ett system där vårdcentraler får pengar utifrån hur många diagnoser de sätter. Det har lett till både felaktiga och för många diagnoser.

Men det är landstingens, inte regeringens, ansvar att kontrollera situationen, enligt Göran Hägglund.

– Det måste finnas en tillsyn, en kontroll av läkare och vårdcentraler så att de följer det regelverk som är uppsatt, säger Göran Hägglund.

I ungefär hälften av alla landets landsting och regioner kan vårdcentraler få en del av ersättningen utifrån vilka och hur många diagnoser patienterna får. Tanken är att de mest vårdkrävande patienterna ska få mest pengar. 

En genomgång som ekot och P4 Jönköping gjorde visade att diagnossättandet har ökat kraftigt i många av landstingen och att pengar misstänks ha hamnat fel på flera håll.

Trots detta tycker socialminister Göran Hägglund fortfarande att det är upp till dom olika landstingen hur dom vill fördela pengarna.

– Jag tror att det ligger något klokt i att varje landsting formar systemet utifrån egna huvuden. Om det dyker upp oväntade effekter får man vara beredd på att justera och förbättra så att man når de man hela tiden når de resultat man har satt upp, säger han.

Jönköpings läns landstings forskningsavdelning hittade exempel på journaler där en patient fått hela 40 diagnoser vid ett enda besök. 

– Skulle det vara så att man utnyttjar grunderna i ersättningssystemet ska naturligtvis landstinget i Jönköpings län ta itu med det.

Finns det anledning att se över det här?

– Jag är helt säker på att alla landsting ständigt prövar om sina system. Också i Jönköpings län är man under förändring och steg för steg ändrar sitt ersättningssystem bland annat för att ge mer ersättning till patienter som är äldre och mer vårdkrävande, säger Göran Hägglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".