Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
revisionsgranskning

Brister när landstinget representerar

Publicerat torsdag 6 juni 2013 kl 10.43
Ekonomichef: "Vi följer upp fall"
(1:29 min)
Doris Johansson är ordförande i landstingsrevisionen. Foto: Peter Jernberg/SR

När landstingets kansli köper gåvor, äter mat och reser går det inte alltid att se varför och vilka som varit med. Det visar en granskning som revisionen gjort.

Anställda vid landstinget äter, dricker och reser för runt sex miljoner av skattebetalarnas pengar varje år. Men det går inte alltid att se varför eller vilka som var med vilket är en förutsättning för att kunna kontrollera att det inte förekommer mutor eller att man bjuder släkt eller vänner som inte har där att göra. Eller för att kunna avgöra om kostnaden är rimlig.
- Den allvarligaste bristen är att man inte skickar med vilka som är med, säger Doris Johansson som är socialdemokratisk ordförande i landstingsrevisionen.

Har ni hittat någon form av fusk och oegentligheter?
- Absolut inte.

Revisionen har granskat både extern och intern representation med hjälp av en revisionsbyrå. Den visar att man på vissa avdelningar hittat fel på uppemot var tredje faktura. Det handlar då även om direkta bokföringsfel men också moms som redovisats fel.

Att kunna se vem som var med och syftet med middagen eller festen, har länge ansetts vara grundläggande information för att kunna göra en kontroll, både från media och revision, men så är det alltså inte på landstinget i alla fall. Inte ens när man ger bort gåvor till någon framgår det alltid vem gåvan är till.

Trots bristerna tycker revisionen att landstinget i stort sett har tillräcklig koll på representationen, men menar nu att landstinget måste skärpa rutinerna och också införa hårdare skrivningar i sina policydokument. Något som ekonomidirektör Stefan Schoultz lovar att man ska göra.
- Vi följer upp de fall där man inte skrivit i ordentligt. Vi ska se om det finns anledning att ändra riktlinjerna framöver.

De representerar mest i landstinget

Landstinget gemensamt/kansliet: 1 500 kronor/anställd
Jönköpings länstrafik: 1 400 kronor
Regional utveckling: 700 kronor
Landstingsfastigheter: 500 kronor
IT-centrum: 450 kronor
Vårdcentralerna Bra liv: 390 kronor
Värnamo sjukvårdsområde: 280 kronor
Höglandets sjukvårdsområde: 240 kronor
Jönköpings sjukvårdsområde: 210 kronor
Folktandvården: 205 kronor
Regional utveckling naturbruk: 120 kronor
Medicinsk diagnostik: 100 kronor

Fotnot: Summorna är ungefärliga

Källa: Landstingsrevisionen
Siffrorna anger belopp per anställd 1 juni - 31 dec 2012

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".