Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Näringsliv

Husqvarna vill slippa rättegång

Publicerat fredag 7 juni 2013 kl 10.10
Arkivbild: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.

Företaget Husqvarna AB försöker nu slippa hamna i tingsrätten efter att stämts av en tidigare samarbetspartner. Husqvarna vill att så kalladr skiljemän ska avgöra tvisten och att resultatet ska förbli hemligt.

Som vi berättat tidigare är det ett litet teknikföretag från Stockholm, Dellcron, som har stämt världens största tillverkare av utomhusprodukter, som gräsklippare och motorsågar.

De båda företagen började samarbeta för några år sedan och räknade med enorma framgångar med specialredskap och metoder i bredbandsbranschen, men det hela fick ett abrupt slut.

Anklagar Husqvarna för stöld

Dellcron menar i sin stämning att Husqvarna stulit deras uppfinningar som var företagshemligheter och på egen hand sökt patent på dem.

Det hela handlar om en metod att lägga ner fiberkablar under vägar och trottoarer - MTT-metoden, där MTT står för MicroTrenching Technology.

I stället för att gräva upp stora områden asfalt så sågar man en tunn skåra, ett mikrodike, med en vägsåg. I mikrodiket placeras rör där fiberkablar sedan blåses fram till fastigheter. 

Metoden värd miljoner

Dellcron menar att metoden och även sågen som används är deras uppfinningar. Dellcron menar också att metoden är snabbare och billigare än andra kända metoder och att man bara i Sverige räknat med ett försäljningsvärde på 200 miljoner kronor om året.

Men Dellcron behövde någon som kunde tillverka själva vägsågen. Företaget kontaktade Husqvarna och parterna skrev under en så kallad avsiktsförklaring som skulle reglera samarbetet. Men i hemlighet sökte Husqvarna patent på sågen på egen hand och i april stämdes företaget vid Jönköpings Tingsrätt av Dellcron.

Vill ha skadestånd

Teknikföretaget från Stockholm beskriver Husqvarnas agerande som illojalt och att Dellcron lidit skada av det. Som det är nu vågar inga företag på marknaden använda MTT-metoden eftersom det pågår en tvist om vem som har rätt till den. Dellcron vill därför ha skadestånd.

Men Husqvarnas version är en helt annan än Dellcrons. Det framgår av ett yttrande till Jönköpings Tingsrätt. Husqvarna hävdar att de kände till MTT-metoden innan Dellcron tog kontakt och att det inte ens är Dellcron som utvecklat den. Husqvarna menar också att de börjat rikta in sin tillverkning av vägsågar mot metoden innan de började samarbeta med Dellcron.

Tingsrätten avgör om tingsrätten ska avgöra

Anledningen till samarbetet ska istället varit att DellCron hade kunskap om bredbandsnät, samt kontakter med ett antal företag som var intresserade av micro trenching-lösningar.

Nu ska tingsrätten i Jönköping först ta ställning till om tvisten ska avgöras där eller inte. I avsiktsförklaringen mellan Dellcron och Husqvarna, som Husqvarna hävde i december 2011, står det att tvister ska tas upp av skiljemän.

Om en tvist avgörs av skiljemän hålls det som kommer fram hemligt, till skillnad från om den avgörs av en allmän domstol. Processen går också snabbare i regel, men den kan bli dyr. Den som förlorar måste betala såväl sina egna, motpartens och skiljedomarens rättegångskostnader.

Husqvarna vill ha 300 000 från Dellcron

Dellcron är alltså ett mindre företag från Stockholm som hade en nettoomsättning på knappt 1,7 miljoner 2012 och inga anställda. Det kan jämföras med Husqvarna AB:s motsvarande siffra som låg på över 10,5 miljarder kronor och nästan 2000 anställda.

Husqvarna menar att hävningen av avsiktsförklaringen gäller allt utom den klausul som handlar om eventuella tvister och företaget kräver nu 300 000 kronor i rättegångskostnader av Dellcron.

Källa: handelskammaren.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".