Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Wetterhälsan tjänar på depressionsdiagnoser

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 04.30
Depressionsdiagnoser ger klirr i kassan
(1:58 min)
1 av 3
Antal personer/1000 listade som fått diagnos depression.
2 av 3
Mats Siljehult. Arkivbild: Elza Sandi/Sveriges Radio
3 av 3
Så mycket ångestdämpande skriver vårdcentralerna ut

Wetterhälsan diagnostiserar sina patienter för depression tre gånger mer än genomsnittet i Jönköpings län. Det visar statistik som P4 Jönköping tagit del av.

Diagnosen depression anses vara särskilt lönsam för vårdcentralerna i det nya ersättningssystemet som nu införs, men Mats Siljehult som driver den privata vårdcentralen Wetterhälsan i Jönköping förnekar att det har med pengar att göra.

– Om vi får en hög stapel på dem som har brutit benet ska vi ta hand om det. Nu har vi en hög stapel på dem som har f-diagnoser (depressionsdiagnoser) och det tar vi hand om på bästa sätt, säger Mats Siljehult.

Enligt Mats Siljehult kommer tre gånger så många patienter till hans vårdcentral jämfört med snittet för länets vårdcentraler. Varför så stor andel av patienter med depression kommer just dit, kan han inte förklara.

– Jag har inga synpunkter på vilka som söker sig till oss, säger han.

Men faktum är att han tjänar pengar på att det ser ut så här. Som P4 Jönköping har rapporterat tidigare får vårdcentralerna nu en stor del av sin ersättning via ett system som belönar den som hittar många diagnoser hos sina patienter. Just depression och ångest anses vara en särskilt lönsam diagnos.

Och enligt intern statistik från landstinget som P4 Jönköping har tagit del av är Wetterhälsan i särklass bäst på att skriva upp den här lönsamma diagnosen i patienternas journaler. Wetterhälsan har 50 procent fler depressionsdiagnoser än Läkarhuset i Nässjö som är tvåa på listan och 30 gånger fler än den vårdcentral som har minst.

Trots så många depressionsdiagnoser skriver Wetterhälsan ut mycket lite lugnande medicin. Vårdcentralen är en av tre som nästan inte skriver ut något alls.

– Jag tycker att det är bra att man inte skriver ut piller till höger och vänster, säger Mats Siljehult.

Samtidigt som Mats Siljehult menar att detta faktiskt speglar hur deras patienter mår, tycker Kjell Lindström på primärvårdens forskningsenhet vid landstinget att skillnaderna mellan vårdcentralerna är orimliga och beror på att systemet kan manipuleras.

Han har tidigare sagt till P4 Jönköping att vissa doktorer sätter för många diagnoser medan andra sätter för få diagnoser. Skillnaden, menar han, beror på att pengar genereras av att sätta många diagnoser.

På Wetterhälsan erkänner man att man anpassat sig snabbt till det nya ersättningssystemet men tror att de stora skillnaderna mellan vårdcentralerna kommer att jämnas ut.

– Vi har nog olika förmåga och hastighet att anpassa oss. Vi är i bortre kurvan nu på en löparkurva där vi håller på att anpassa oss till nya system. Och det här jämnar ut sig om några år, säger Mats Siljehult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".