Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköpings län

Här får pensionärerna den godaste maten

Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 14.51
Matpatrullen: "Vi är överraskade"
(1:33 min)
1 av 2
Curt Carlqvist, SPF:s matpatrull, och Andreas Sturesson (KD), kommunaråd i Jönköping. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio
2 av 2
Fortfarande finns det matlådor som är svåra att öppna. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio

En matpatrull har provsmakat matkorgar från alla länets kommuner. Betyget blev gott och allra godast är maten i Habo och Eksjö.

Det handlar om de matlådor som levereras hem till pensionärer som inte klarar av att laga middag själva. Innehållet i lådorna får överlag gott betyg av matpatrullen som Sveriges Pensionärsförbund, SPF, skickat ut till alla 13 kommuner i länet.

Curt Carlqvist som ordförande i Matpatrullen är en av de som provätit.
– Vi är överraskade över att matlådorna höll så god kvalitet som de gjorde, de hade föregåtts av ganska dåligt rykte.

Matens innehåll får alltså ett gott betyg överlag efter att SPF:s egen granskande matpatrull varit i farten och provätit matlådor från hela länets kommuner. Och kanske kan mycket bero på SPF:s tidigare granskningar av maten och hur och var den serveras.

Två exempel där det skett förändringar efter påtryckningar från SPF är Aneby och Smålandsstenar där fabrikstillverkad mat inte längre förekommer.
– Den har helt bytts ut och det har också anställts en kock, och det är vi mycket nöjda med, säger Curt Carlqvist.

Storkommunen Jönköping får mycket beröm i rapporten för sin allmänt höga standard - något som gladde det kristdemokratiska kommunalrådet Andreas Sturesson.

Dock så får fortfarande matlådornas förpackning kritik för att de är svåra att öppna, inte minst för de äldre. Enligt matpatrullerna krävdes i något fall hammare och stämjärn för att öppna i något fall. Och det är en fråga som kommunen ska se över, säger Andreas Sturesson.
– Vi tillverkar ju inte själva själva lådan, utan dess innehåll, och det saknas kanske bra produkter på marknaden, men vi får vara pådrivande som kommun.

Bäst matlådor fann man i Eksjö och Habo och respektive kostchefer, Gun Svensson och Lena Bergström, har framgångsreceptet klart för sig.
– Engagerad personal och kunskap och kompetens i alla led.

Dyrast är maten i Nässjö, där en låda kostar 65 kronor. Det kan jämföras med Värnamo som med sina 48 kronor är billigast.

Reporter: Robert Davidsson
robert.davidsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".