Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Jönköping energi kritiseras för konstig upphandling

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 05.39
Håkan Stigmarker: "Alla kan ha en dålig dag"
(1:49 min)
1 av 2
Hovslätts bussresors vd Vesa Mäkinen kritiserar Jönköpings Energi för att hans bolag inte vann en upphandling trots billigast anbud. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 2
Håkan Stigmarker, vd på Jönköpings Energi. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.

Det kommunala bolaget Jönköping energi kritiseras av förvaltningsrätten för en upphandling av gastransporter. Trots att Hovslätts bussresor lade det bästa budet i upphandlingen valde Jönköpings energi att ge en annan aktör jobbet.

– Vi har byggt om lastbilar och har lagt in mycket pengar i detta och vill förstås ha körningen, säger Vesa Mäkinen, vd för Hovslätts bussresor.

Han tror att Jönköping energis val att gå vidare med ett annat bud handlar om okunskap.

– Det stämmer inte, vi upphandlar jämt i vår bolagsgrupp, den kompetensen finns, säger Håkan Stigmarker, vd för Jönköpings energi.

I en dom av förvaltningsrätten kritiseras Jönköpings energi för en upphandling om vem som ska få köra transporterna av den gas som Jönköpings stadsbussar går på. Upphandlingen är nu avbruten, men när den genomfördes i vintras fick bolaget som utfört transporterna de senaste åren även det nya kontraktet.

Vesa Mäkinen på Hovslätts bussresor, som också lämnat anbud, misstänkte dock att något inte gått rätt till.

– Går man in och tittar är vi lägst i det lämnade anbudet, sedan har man reviderat priset efteråt. Sedan har man haft ett möte med ett företag och vi tyckte att det var konstigt att inte andra fick möjlighet till detta, säger han.

Vesa Mäkinen vände sig till Förvaltningsrätten, som är av samma åsikt. De anser att Jönköping energi åsidosatt likabehandlingsprincipen, men godtar det kommunala bolagets motivering till att upphandlingen nu avbrutits.

Håkan Stigmarker menar att Jönköping energi inte begått några lagliga felaktigheter, men medger att det var ett misstag att inte gå vidare med alla anbudslämnare.

– Det kan vara så att man hade nått ändå bättre resultat om vi hade förhandlat med båda. Vi kunde ha agerat på ett lämpligare sätt initialt. Men det är inte olagligt, säger han.

Varför blev det som det blev?

– Alla kan ha en dålig dag, så enkelt är det väl.

Hovslätts bussresor funderar nu på att överklaga förvaltningsrättens beslut till kammarrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".