Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
jönköpings län

Vargen kan bli en dyr affär för fårbönderna

Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 16.07
"Någon form av förvaltning av vargstammen måste ske"
(8:07 min)
Flera vargattackerar har skakat länet den senaste tiden. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

I helgen dödades flera får i en vargattack i Jönköpings län. Om vargen väljer att bosätta sig här kan det bli dyrt för fårbönderna.

Två helger i rad har får på två olika gårdar attackerats av en varg som härjar i länet. Sammanlagt är det 27 får som har fått sätta livet till.

– Man kan spekulera i varför vargen visar sig mer i bebyggda områden. Man tror att det är unga vargar som söker efter nya revir, säger Björn Gäfvert, chef på stiftelsen Rovdjurscenter de fem stora, en stiftelse som ska informera opartiskt om våra rovdjur.

Är vargen farlig för människor?

– Nej, människan är inte på något sätt ett byte för vargen. Det vanliga är att vargen är rädd och skygg för oss människor. Oftast ser man aldrig vargen, förklarar han.

Att det finns en varg i södra Sverige kan kosta betydligt mer än i andra delar av landet. Det finns mer djurbesättning i södra delarna av landet och om fårbönder ska skaffa rovdjursstängsel och ta till andra förebyggande åtgärder kan det bli dyrt. I veckan tas beslut om det blir skyddsjakt på vargen.

– Någon form av förvaltning av vargstammen måste ske för att hålla påverkan nere i de områden där det inte funkar, säger Gäfvert.

Junselevargen har kostat 7,4 miljoner

En varg som har fått stor uppmärksamhet är Junselevargen. Varghonan har flera gånger attackerat renhjordar i Norrland och därmed har hon blivit förflyttad söder ut i Sverige. Men varje gång har hon sakta men säkert vandrat upp i landet igen.

– Hon var nedsövd fyra gånger och flyttades men hon kom tillbaka. Varghonan trivs väldigt bra här, säger Magdalena Andersson från Jönköping som numera är landshövding i Västerbotten.

Junselevargen, som hittills har kostat 7,4 miljoner kronor, har dödat renar och skrämt upp hjordar i Västerbotten. Länsstyrelsen, Naturvårdsverket och samebyar har velat ha skyddsjakt på honan, men överklagande har fördröjt processen.

– Jag hade gärna sätt att hon hade bevarats, men däremot inte nära renhjorden. Man har försökt att flytta henne och det går inte en gång till. Skulle hon ställa till skador fortsättningsvis måste hon skjutas, menar Magdalena Andersson på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".