Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
LANDMARKS I JÖNKÖPINGS LÄN

Maltes pyramid på Stjärneborg

Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 15.40
Följ med till Maltes pyramid
(8:59 min)
1 av 6
Maltes pyramid på Stjärneborg. Foto: Mats Carlsson-Lénart
2 av 6
Inne i gravpyramiden. Foto: Mats Carlsson-Lénart
3 av 6
Göran Engström vid ingången. Foto: Mats Carlsson-Lénart
4 av 6
Infarten till pyramiden. Foto: Mats Carlsson-Lénart
5 av 6
Foto: Mats Carlsson-Lénart
6 av 6
Stationshuset, idag museum. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Malte Liewen Stierngranat (1871-1960) fick under en resa i Egypten på 1910-talet idén att göra som faraonerna - låta bygga en gravpyramid åt sig själv hemma i Småland. 100 år senare står den svarta pyramiden ännu kvar i Lommaryds skogar.

Malte Liewen Stierngranat var kammarjunkarson från Nobynäs gård i Lommaryd. Adlig men uppvuxen under förhållandevis små omständigheter. Tidigt bestämde han sig för att bli rik på sitt eget sätt.

-Jag ska hitta ett förmöget fruntimmer att gifta mig med, det kvittar om hon är ful!

Utan utbildning eller större andra erfarenheter for Malte Liewen Stierngranat till Amerika 1898. Redan 1899 hade han hittat en rik dam i New York och övertalat henne att gifta sig med honom. Men när bröllopsgästerna var samlade i kyrkan och bruden stod redo uteblev Malte.

-Eftersom han ljugit bl a om att han var ende arvinge till en stenrik släkting hemma i Sverige fick han kalla fötter, säger Göran Engström, journalist i Aneby som forskat mycket kring Malte L Stierngranats liv.

Malte dömdes till fängelse men slapp betala det väldiga skadestånd han ursprungligen krävdes på. Efter frigivningen köpte han sig en ingenjörstitel i USA och hittade så småningom en annan rik dam som efter intensiv övertalning av Malte gick med på att gifta sig med honom. Hon hette Marie Dahlman och var dotter till en förmögen senator i Milwaukee, Wisconsin. Malte och Marie gifte sig 1905.

Till en början bodde paret i ett fint hus i Milwaukee men Malte längtade hem till Sverige och år 1911 återvände han till Lommaryd där han för sin frus pengar lät köpa ett stycke av sin fädernegård Nobynäs som föräldrarna förlorat under tiden han varit borta.

-Malte ägde inget själv utan det var hans hustru Marie som inte bara betalade utan även stod som formell ägare, berättar Göran Engström

Malte döpte egendomen till Stjärneborg och lät för sin frus pengar uppföra ett slott, efter ritningar av den kände arkitekten Torben Grut. Han lät också bygga en egen station vid Södra Stambanan - stationshuset är idag Stjärneborgs museum.

Gravpyramiden, som lär ha ritats av Malte själv, uppfördes på 1910-talet medan kistan där Malte vilar, beställdes på 1920-talet.

-Vart han än reste hade han kistan med sig, i fall han skulle trilla av pinn nånstans, berättar Göran Engström. Kistan tjänade som hans koffert.

Den excentriske Malte Liewen Stierngranat tvingades av sin hustru, efter en otrohetsaffär på 1920-talet, att lämna Stjärneborg. Det blev skilsmässa och Malte flyttade till Vittsjö i Skåne där han gifte om sig med annan rik dam. Under sin tid i Skåne bidrog Malte bl a till utvecklingen av hembygdsparken i Ängelholm och till en upprustning av Mårtenstorget i Lund. Men även det andra äktenskapet slutade så småningom i skilsmässa och som 70-åring flyttade Malte till Gränna år 1941.

-Även där ville han bidra till stadens försköning och han var med om att skapa Braheparken, berättar Göran Engström. Dessutom var han ledande i skapandet av ett "länsmonument" i form av Carl Eldhs "Löparna", vid Riksettan, söder om Gränna.

-Malte vill att Löparna skulle springa norrut mot Gränna men baron Gyllenswan på Västanå ville att de skulle springa mot hans hotell, "Gyllene Uttern". Malte fick ge sig och det är ett av de två tillfällen jag känner till då Malte fick ge med sig, säger Göran Engström.

Det andra tillfället var när Malte ville ha telefon installerad i gravpyramiden. Det fick han avslag på från Telegrafstyrelsen.

När Malte Liewen Stierngranat gravlades i sin pyramid 1960 vilade hans första hustru Marie där sen 24 år.

Gravpyramiden har länge varit öppen för besökare. Malte Stierngranat ville själv ha det så. 10 öre i entré hade han föreskrivit i sina instruktioner till eftervärlden.

-Tidigare var det Svenska kyrkan som visade pyramiden men nu är det vi som jobbar i Föreningen Stierngranats Museer som guidar, avslutar Göran Engström vars bok om Malte Liewen Stierngranat utkommit i flera upplagor

Mats Carlsson-Lénart

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".