Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Hanna vann – får rätt till personlig assistans

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 05.04
Mamman: "Jag gör det igen om det behövs"
(1:58 min)
1 av 2
Annika Renöfält Grahn, mamma till 27-åriga Hanna. Foto: Madelene Szabó / SR
2 av 2

Försäkringskassan gjorde fel när 27-åriga Hannas assistansersättning drogs in. Förvaltningsrätten konstaterar att Hannas behov av hjälp är mycket stort, och att hon har rätt till ersättningen.

Nu kan Hanna bo kvar i sin egen lägenhet i Jönköping och slipper flytta till ett gruppboende. Det lönar sig att kämpa. Det konstaterar Annika Grahn Renöfält, mamma till funktionshindrade 27-åriga Hanna i Jönköping.

I höstas beslutade Försäkringskassan att dra in Hannas assistansersättning, och i ett slag skulle Hannas tillvaro helt förändras. Men nu har förvaltningsrätten kommit fram till att Hanna visst har rätt till assistansersättning och Annika Grahn Renöfält gläds åt domen.

– Det känns ju fantastiskt för Hannas fortsatta liv och livskvalitet att vi fick rätt i förvaltningsrätten. Det är stor glädje här, säger hon.

Varför är det här så viktigt?

– Det var viktigt för att Hanna skulle fortsätta att ha ett gott liv. Hon lever ett aktivt och utåtriktat liv och hade inte kunnat göra det utan personlig assistans. Det betyder allt för hennes livskvalitet.

När Hanna föddes fick hon skador på hjärnan som gav henne en funktionsnedsättning som påverkar henne både rent fysiskt och mentalt. Hon lever ändå ett bra liv i en egen lägenhet.

Men i höstas ställdes tillvaron på ända när Försäkringskassan tillämpade ny praxis, och beslutade att dra ner Hannas assistans från 15 timmar per dag, till 15 timmar i veckan.

Mamma Annika berättade då i P4 Jönköping hur dotterns livskvalitet radikalt skulle försämras, och att hon förmodligen skulle tvingas flytta till ett gruppboende.

Men Annika Grahn Renöfält gav inte upp, utan överklagade försäkringskassans beslut, och förvaltningsrätten gör en helt annan bedömning.

Hanna har behov av hjälp som närmast har karaktären av övervakning, konstaterar förvaltningsrätten, och ger försäkringskassan i uppdrag att göra en ny bedömning av hur mycket assistans det innebär. Och domen gläder Annika Grahn Renöfält, framför allt för att fler kan få glädje av den.

– Jag hoppas och tror att det här får betydelse för många fler med personlig assistans, säger hon.

Har det varit värt kampen?

– Absolut, utan tvekan. Jag gör det igen, om det behövs!

Försäkringskassan kan fortfarande överklaga förvaltningsrättens dom till kammarrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".