Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Jönköping granskar

Gislehälsan kan inte förklara remissvågen

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 05.15
Ahmed Kassem: Inte förbjuden att äga någonting
(2:06 min)
Fyra gånger så många patiente rremitteras från Gislehälsan till kirurgkliniken, som från andra vårdcentraler. Arkivbild, foto Bertil Ericson/Scanpix.

Chefen för kirurgkliniken i Värnamo, Ahmad Kassem, är också delägare i en privat vårdcentral. Han ser det inte som något problem men kan samtidigt inte förklara de många remisserna från sin vårdcentral.

Ahmad Kassem träder nu fram och försvarar sina dubbla roller inom vården.

– Att vara chef inom landstinget innebär inte att jag är förbjuden att äga någonting, säger Ahmad Kassem.

Som P4 Jönköping rapporterat tidigare skickar Gislehälsan fyra gånger så många patienter på remiss till kirurgen som andra vårdcentraler i länet. Det visar intern statistik som P4 Jönköping begärt ut. Vårdcentralen slussar i särklass flest patienter vidare till sjukhusen. Vårdcentralen kan då lasta över utredningskostnaderna på landstinget och öka sin vinst. Gislehälsan har samtidigt en av de lägsta utredningskostnaderna av alla 52 vårdcentraler i länet och får också fler remisser godkända av sjukhusen än snittet.

Samtidigt är chefen för kirurgen, Ahmad Kassem, också delägare i Gislehälsan tillsammans med sin fru som är chef där. Men kopplingen är starkare än så. För Ahmed själv jobbar på Gislehälsan som distriktsläkare enstaka timmar, visar det sig när vi begär ut listan på hans sidouppdrag från Värnamo sjukhus.

– Det kan förekomma men det är en annan doktor som bedömer remisserna, säger Ahmad Kassem.

Men ser det inte konstigt ut?

– Nej. Jag är inte den som bedömer remisserna.
– Teoretiskt har jag inflytande, men inte praktiskt. Antingen har man förtroende för mig som doktor eller inte.

Landstinget utreder nu de många remisserna, men när Ahmed Kassem nu till slut träder fram får vi inte någon rak förklaring till varför Gislehälsans vårdcentral remitterar så mycket. Det handlar om de patienter som söker, menar Ahmed Kassem och hänvisar till den utredning man nu gör.

– Någon klar förklaring har man inte. Man tittar på detta både på kirurgen och på Gislehälsan, men man måste titta på dom styrdokument som finns.

Du menar att det finns regler och rutiner som styr upp det här så inget fusk kan förekomma?

- Ja, exakt.

Men de många remisserna är inte enda huvudvärken för Gislehälsan. För drygt en vecka sedan avslöjade vi också att kirurgchefens vårdcentral tvingas böta till landstinget eftersom man trots flera påstötningar skriver ut för mycket antibiotika och dessutom på direkt felaktiga grunder.

– Det stämmer att vi har haft en högre förskrivning, men det kommer andra typer av patienter till Gislehälsan än till andra vårdcentraler, säger Ahmad Kassem, som inte håller med fullt ut om den kritik man fått från landstinget.

– I vissa fall stämmer det, i vissa fall inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".