Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Små elproducenter kan bli fler genom sänkt skatt

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 04.30
"Viktigt att möta det växande intresset"
(1:50 min)
Anders Rydén, elhandelschef på Jönköping Energi, tror att intresset för att göra egen el kan öka om skattereduktionen införs. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio

Mikroproducenter av el som levererar överskottet ut på nätet kan i framtiden få sänkt skatt med upp till 6 000 kronor. Det här kan få fler att producera egen el, enligt Anders Rydén på Jönköping Energi.

Jönköping Energi välkomnar förslaget av den statliga utredaren. Det nya förslaget är bra för utvecklingen, säger Anders Rydén som är elhandelschef på Jönköping Energi.

– Vi tycker det är viktigt att möta det växande intresset bland våra kunder. När vi nu ser teknikutveckling, och även kostnadsutvecklingen på tekniken som finns blir mer och mer intressant, så vill vi stödja det, säger han.

Att producera sin egen el blir allt vanligare. Det kan ske via små vind- eller vattekraftverk, via biogasanläggningar eller solceller. Och just solceller har blivit ganska populärt på senare tid.

För att gynna den här typen av mikroproduktion av förnyelsebar energi införde Jönköping Energi redan i vintras nettodebitering. Det innebär att man får räkna av den egenproducerade elen på elräkningen.

Men det finns en del skattetekniska problem med den lösningen och i stället vill nu en statlig utredare införa skattereduktion på maximalt 6 000 kronor om året för den mikroproducent som levererar sitt överskott av el ut på elnätet.

Anders Rydén tror att det nya förslaget kommer att gynna mikroproduktion av el i framtiden.

– Definitivt. I all nyproduktion kommer det säkert i princip vara standard att man i alla fall överväger att bygga in egen produktion, men även vid renovering och ombyggnation kommer det säkert att bli en stor tillväxt tror vi, säger han.

Mikroproducenter som redan har tecknat avtal om nettodebitering följer med i den nya modellen.

– De avtalen som finns är skrivna under premisserna att när det här blir förtydligat och den här modellen kommer kommer anläggningarna att följa den här modellen i stället, säger Anders Rydén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".