Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LÄNET

Vårdcentraler vägrade att bli granskade

Publicerat måndag 1 juli 2013 kl 05.05
Landstinget kritiskt: "Inte intresserade"
(2:11 min)
Sven Enström, vid landstinges forsknings- och utvecklingsenhet. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.

Flera vårdcentraler i länet har hindrat landstinget från att göra en kvalitetsgranskning av deras verksamhet. Därför har landstinget tvingats skärpa reglerna.

Varje år görs en omfattande journalgranskning med syftet att höja kvalitén för patienterna. Men varken Familjeläkarnas vårdcentraler eller Gislehälsan har släppt in forskarna.
- Två år i rad har vi inte fått svar från Familjeläkarkoncernen och inte från Gislehälsan. Så de har vi inte kunnat granska. Vi tycker att det tyder på att man inte är så intresserad av att utveckla sin verksamhet som man borde vara, säger Sven Engström, doktor vid landstingets forsknings- och utvecklingsenhet inom primärvården.

Under två års tid har forskningsenheten bett att få komma och göra en journalgranskning hos länets samtliga 52 privata och landstingsdrivna vårdcentraler. Alla har tackat ja - utom Familjeläkarna som driver fyra vårdcentraler i Gislavedstrakten och i Mullsjö och Gislehälsan i Gislaved

För landstinget är det här extra besvärande eftersom det är deras egen kirurgchef på Värnamo sjukhus, Ahmed Kassem som är delägare i Gislehälsan tillsammans med sin fru.

Syftet med journalgranskningen är att lyfta kvalitén på vårdcentralerna och därmed ge bättre vård till patienterna, berättar doktor Sven Engström.
- Det är som en återkoppling till vårdcentralerna, det är för att kunna ge en bättre vård och friskare patienter.

Forskningsenheten kan inte granska journalerna utan verksamhetschefernas godkännande och blir därmed stoppade av både Familjeläkarna och Gislehälsan.

Och det här är inte första gången som de båda vårdcentralsaktörerna är i blåsväder. Sveriges Radios granskande program Kaliber berättade i höstas om hur Familjeläkarna gömt undan miljonbelopp utomlands och på Gislehälsan sitter ägaren på dubbla stolar och skriver ut antibiotika i så stora mängder att man fått straffavgift från landstinget.

Staffan Larsson, delägare i Familjeläkarna skriver i ett sms till P4 Jönköping att den uteblivna granskningen "i så fall är en miss och att man har en kontinuerlig dialog med landstinget". Men han vill i övrigt inte svara på våra frågor.
- Det måste vara nyhetstorka med andra ord... Du får ringa i morgon, tack och hej, säger han och lägger på luren.

Ahmed Kassem, delägare i Gislehälsan, säger att man helt enkelt missuppfattat alltihop.
- Det måste vara fel i uppfattningen. De här kontrollerna är välkomna.

Varför har ni inte svarat på mejlen från forskningsenheten då?
- Vi uppfattade att man redan gjorde kontrollerna, säger Ahmed Kassem.

Varför har ni missuppfattat det som 47 andra vårdcentraler förstått två år i rad?
- Det kan jag inte svara på.

Men den förklaringen har Sven Engström svårt att tro på.
- Nej det tror jag inte, det verkar ju ändå vara så tydligt att alla andra förstår vad det går ut på, säger Sven Engström.

Och nu skärper landstinget skrivningen i den regelbok som finns för att få driva vårdcentral i länet.
- Man måste vara med i det här annars får man inte driva verksamhet som vårdcentral, säger Sven Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".