Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
jönköpings län

Depåer för skogsbrand en sista utväg

Uppdaterat måndag 1 juli 2013 kl 17.11
Publicerat måndag 1 juli 2013 kl 11.14
Depåerna ska finnas om en brand skulle inträffa. Foto: Jørn Bærheim/Scanpix.

När skogsbranden blir övermäktig och räddningsresurserna är uttömda. Då finns ännu en utväg i form av de nya branddepåer som börjar sättas ut i hela landet den här veckan.

När skogsbranden blir övermäktig och räddningsresurserna är uttömda. Då finns ännu en utväg i form av de nya branddepåer som börjar sättas ut i hela landet den här veckan.

Totalt handlar det om 14 skogsbrandsdepåer som får helt nya containrar och till stor del ny utrustning. De sprids ut i landet, företrädesvis i Norrland och Småland.

Hälften av dem placeras ut den här veckan och resten i höst.

– I första hand är det kommunen som ska hantera en skogsbrand och vid behov sedan ta hjälp av närliggande kommuner. Räcker inte det får regionens resurser tas i anspråk.

–Det är när även de är utdömda som depåerna kommer in i bilden, säger Lennart Danielsson, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Fulla med ris

Idén till någon form av depå väcktes i samband med branden i Tyresta 1999, då 450 hektar av skyddad skog i nationalparken och naturreservatet brann.

– Följden blev att det byggdes upp en depå vid var och en av fyra räddningsskolor, säger Lennart Danielsson.

Efter stormen Gudrun 2005 omplacerades utrustning till Småland, eftersom skogarna var fulla med ris och man befarade bränder om vädret skulle bli torrt.

Men det var först året därpå, efter den mest omfattande skogsbranden i modern tid, i Bodträskfors med omnejd, då 1 900 hektar eldhärjades, som tankarna på en mer strukturerad depåverksamhet började ta form.

2008 togs en prototyp för nya skogsbrandsdepåer fram och i år satsas 20 miljoner kronor på nytt material.

20 000 meter slang

Förutom 20 000 meter slang, motorsprutor, pumpar, motorsågar och elverk kommer det exempelvis också att finnas skuminjektorer vid varje depå, som man använder för att sänka släckvattnets ytspänning som i sin tur innebär att vattnet lättare tränger ner i marken.

Det är räddningsledare på plats eller länsstyrelsen som kan begära ut utrustning ur depåerna via MSB:s tjänsteman i beredskap, som i sin tur larmar aktuell kommun.

– Någon av containrarna kommer säkert att tas i anspråk någon gång under året, men vi hoppas förstås att de aldrig behöver användas, säger Lennart Danielsson.

Göran Sjögren/TT

Fakta: 14 Skogsbrandsdepåer

Dessa depåer är nya: Östersund, Sundsvall och Strängnäs. Övriga är: Boden, Skellefteå, Dorotea, Söderhamn, Ludvika, Bengtsfors, Vetlanda, Högsby och Ljungby. Dessutom finns två reservdepåer vid MSB:s centralförråd i Ljung.
Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (TT).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".