Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyköping

Hotad mussla kämpar för sin överlevnad

Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 14.40
"Det här gör att det blir mer fisk när man metar"
(1:55 min)
1 av 3
Biologen Helena Herngren visar fem olika musselarter, bl a tjockskalig målarmussla vid Svärtaån. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 3
Grus och sten som lagts i ån är viktiga för musslor och fisk, enligt Nils Ljunggren, Sveriges sportfiske-, och fiskvårdsförbund. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
3 av 3
Efter restaurereingen får de tjockskaliga målarmusslorna komma tillbaka i sitt rätta element. Helena Herngren lägger tillbaka dem på lämpliga ställen. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Just nu pågår arbetet med att få EU:s kanske mest hotade sötvattensmussla, den tjockskaliga målarmusslan, att överleva.

Att rädda den tjockskaliga målarmusslan är ett EU-finansierat projekt som nu sker i fem olika län under fem års tid, bland annat här i Jönköpings län.

Miljön i tre åar i Sörmland ska restaureras för att förbättra överlevnaden för Europas kanske mest hotade sötvattenmussla, den tjockskaliga målarmusslan.

– Vi har grävt bort lite vegetation för att komma åt grus som musslor och fiskar kan leka i. Sen har vi lagt ut både grus och lite större stenar, säger Helena Herngren biolog på länsstyrelsen.

En parkerad grävmaskin står mitt i den knappt tio meter breda Svärtaån där restaureringen pågår. Vi går genom en tät undervegetation lite uppströms där de infångade fridlysta musslorna tillfälligt hålls i burar.

Det är Svärtaån, Vedaån och Vretaån, samtliga i skyddade Natura 2000 områden i Sörmland som ska restaureras i omgångar för att rädda den hotade musslan. Totalt är det tolv vattendrag i fem län som berörs av projektet.

Grus och sten är också lekbottnar för de värdfiskar som mussrorna behöver för sin fortplantning. Nils Ljungren från Sveriges sportfiske- och fiskvårdsförbund är med i arbetet:

– Man brukar prata om paraplyarter. Får man dem att fungera så fungerar nästan allt annat. Det vi gör här för musslorna det kommer göra att det blir lättare att få en abborre när man sitter och metar.

I den nya miljön släpper så Helena Herngren ut musslorna.

– Jag hoppas de ska trivas bra och bo in sig i sitt nya hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".